Ασφάλεια

                    
Ασφάλεια και ασφάλεια και ασφάλεια
                    

Ένας εικονικός κόσμος

Ασφαλίζετε το σπίτι σας, το γραφείο σας, το αυτοκίνητο σας. Προσέχετε που γυρνάτε και που πατάτε. Την ίδια προσοχή οφείλετε να δείξετε και στην εικονική σας ζωή. Η περιήγηση στο Internet, τα ομότιμα δίκτυα που κατεβάζετε μουσική και βίντεο και τα κοινωνικά δίκτυα είναι υπέροχες σύγχρονες προεκτάσεις της ψηφιακής σας ζωής. Όμως, όπως δεν θα αφήσετε ξεκλείδωτο το αυτοκίνητο σας, όπως δεν θα αφήσετε το παιδί σας μόνο του το βράδυ στην πονηρή μεριά της πόλης, έτσι και στον εικονικό κόσμο χρειάζεται να πάρετε κάποιες απαραίτητες προφυλάξεις και να δείξετε μία στοιχειώδη λογική και αυτοσυγκράτηση απέναντι στους πειρασμούς και στις υπέρμετρες υποσχέσεις. Η ασφάλεια στον εικονικό κόσμο μπορεί να χωριστεί σε δύο σκέλη. Αυτό της προστασίας των συσκευών που χρησιμοποιείτε και αυτό των συνηθειών που ακολουθείτε στην ψηφιακή σας ζωή. Παλαιότερα οι «συσκευές» περιοριζόντουσαν στους υπολογιστές. Σήμερα διανύουμε την επόμενη ημέρα με τα smartphone, τις ταμπλέτες, τις παιχνιδομηχανές, τις τηλεοράσεις, τα media player και πολλές ακόμα συσκευές να διαθέτουν πρόσβαση στο Internet. Παλαιότερα η πρόσβαση στο Internet περιορίζονταν στις σπιτικές συνδέσεις ADSL και στα δίκτυα Wi-Fi. Σήμερα η πρόσβαση μέσω των δικτύων 3G / 4G της κινητής τηλεφωνίας είναι δεδομένη. Πως προστατεύουμε όλη αυτήν την ποικιλία των συσκευών από κακόβουλες επιθέσεις; Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και διαδικασίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε την υγεία των μηχανημάτων και των δεδομένων σας.
Το δεύτερο σκέλος, αυτό των συνηθειών που ακολουθείτε στον εικονικό κόσμο είναι εξίσου σημαντικό με την προστασία των συσκευών. Κανένας μηχανισμός προστασίας και ασφάλειας δεν είναι αρκετός από μόνος του να αποτρέψει την εισβολή υιών, σκουληκιών και άλλων «χαριτωμένων» ψηφιακών πλασμάτων αν ο ίδιος ο χρήστης του μηχανήματος συναινέσει στην εισβολή. Γιαυτό χρειάζεται γνώση, κοινός νους και προσοχή στις ψηφιακές περιηγήσεις. Ένα σημαντικό θέμα εδώ είναι η προστασία των ανηλίκων, μια ομάδα που θεωρούμε όλοι δεδομένο και αυτονόητο ότι χρειάζεται περισσότερη προστασία μιας και δεν έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν πάντα τους ενδεχόμενους κινδύνους.

...όχι αγγελικά πλασμένος
Πολλές και αξιέπαινες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση αλλά σχεδόν όλες δεν καλύπτουν ολοκληρωτικά το ζήτημα της ασφάλειας στον εικονικό κόσμο. Οι λόγοι είναι πολλοί: Η πληθώρα των επιλογών πρόσβασης στο Internet. Ποια πρόσβαση θα προστατεύσετε; Την γραμμή xDSL; Το δίκτυο 3G / 4G της Cosmote, της Vodafone, της Wind, ή τα ελεύθερα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi που υπάρχουν κυριολεκτικά παντού; Τι θα γίνει με το Internet των φίλων, των γειτόνων και των συμμαθητών; Ο γονικός έλεγχος μέχρι που μπορεί να φτάσει και να ελέγξει τι; Τους υπολογιστές, τα smartphone, τις ταμπλέτες, τις παιχνιδομηχανές ή τις τηλεοράσεις; Ποια πλατφόρμα; Και τι θα γίνει με το περιεχόμενο; Τα κοινωνικά δίκτυα, την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, το e-mail, την πρόσβαση σε εφαρμογές και τα παιχνίδια online; Τους κανονισμούς λειτουργίας και προστασίας της ιδιωτικότητας των υπηρεσιών που αλλάζουν κάθε τόσο; Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν εύκολη απάντηση και η πλήρης απαγόρευση και η στέρηση δεν βοηθούν στην προσαρμογή των σημερινών παιδιών στην νέα «πραγματικότητα» που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Απλές πρακτικές συμβουλές ασφάλειας και προστασίας για να αποφύγετε τις κακοτοπιές προσφέρονται στους ακόλουθους δικτυακούς τόπους που περιέχουν ικανό και σοβαρό περιεχόμενο.

Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η σελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η Ασφάλεια στο Διαδίκτυο από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Κέντρο Ασφάλειας και Προστασίας της Microsoft.

Η πρωτοβουλία safekids της Cosmote.

Η πρωτοβουλία bsafeonline της Vodafone.

Η πρωτοβουλία Kids@Safety της Wind.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο insafe.