25/06/2019

Η μουσική μετα-επιλογή των επιλογών. Τα καλύτερα 3.000+ τραγούδια!

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια. Όντας φανατικός οπαδός του ραδιοφώνου παρατήρησα ότι οι αγαπημένοι μου σταθμοί στην Ελλάδα έπαιζαν τα ίδια και τα ίδια από μία περιορισμένη γκάμα τραγουδιών. Καλό και θεμιτό αυτό το γεγονός για μουσική υπόβαθρου αλλά δεν μου προσέφερε τίποτα στην ενημέρωση ή στην κριτική ακρόαση. Για αυτές τις περιπτώσεις απευθυνόμουν σε σταθμούς της αλλοδαπής όπως το BBC Radio 1 με τις εξαιρετικές ενημερωτικές μουσικές εκπομπές του. Φυσικά μου ήρθε η κλασική ιδέα του χαρακτηριστικού της φυλής μας: Σίγουρα μπορούσα να κάνω εγώ κάτι καλύτερο από αυτό που άκουγα 😁, μία επιλογή με τα καλύτερα τραγούδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση στην θάλασσα της μουσικής. Δεν περιορίστηκα όμως στο να έχω πρόσβαση μόνο στο ραδιόφωνο σαν πηγή. Η διαρκώς ενημερούμενη μουσική συλλογή και οι υπηρεσίες ροής θα μου επέτρεπαν να φτιάξω μία συλλογή που θα έσπαγε κόκκαλα και δεν θα έμενα στις επαναλήψεις των ραδιοφωνικών σταθμών.
Ξεκίνησα από τα βασικά. Έψαξα τις θεματικές επιλογές που κυκλοφορούν σε δισκάκια ή αναφέρονται στους ιστότοπους που ειδικεύονται στην μουσική: Rolling Stone, NME, Mojo, Time Life, Now That’s What I Call Music και ούτω καθεξής. Έπεσε ξεσκόνισμα και αρχειοθέτηση σε περισσότερες από εκατό επιλογές του τύπου «Best of». Επόμενος σταθμός το ραδιόφωνο και το Shazam για το πρόσθετο μάζεμα επιτυχιών. Μετά οι λίστες αναπαραγωγής των υπηρεσιών ροής Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal και Quobuz. Τέλος το κερασάκι, πρόσβαση σε πραγματικό (άνθρωπο δηλαδή 😎) ειδικό επαγγελματία του χώρου περί της μουσικής για έλεγχο και τελικές προτάσεις/προσθήκες (ευχαριστώ Γιώργο).
Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μίας επιλογής που προέκυψε από επιλογές. Πάνω από 3.000 κομμάτια. Φυσικά η επιλογή αυτή έχει το στίγμα του προσωπικού γούστου. Δηλαδή το ειδικό βάρος πέφτει στα 80ς και στην μουσική Indie και Alternative της Αγγλικής σκηνής μιας και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας το πέρασα ζώντας στην Εσπερία. Εκεί βλέπετε η επαφή με τα νέα ακούσματα ήταν άμεση, το μέρος όπου συνέβαιναν τα μουσικά δρώμενα. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι όλες οι δεκαετίες εκπροσωπούνται επαρκώς. Δείτε την κατανομή ανά έτος στο ανάλογο γράφημα.



Σαν υποσημείωση θα αναφέρω ότι λείπουν τα γλυκανάλατα ποπ τραγουδάκια που φτιάχνονται μόνο για να ανεβαίνουν στα τοπ και τα είδη rap, hip hop, trance και τα ομοειδή που δεν ταιριάζουν στα ακούσματα μου. Για να πάρετε και εσείς μία γεύση σας προσφέρω τον σύνδεσμο για την λίστα αναπαραγωγής των τραγουδιών στο Spotify:

https://open.spotify.com/user/a6ldyxu5oq9pnqghpxlgsf787/playlist/2kILEn4LCQ8ewotxFJPIWl?si=8T8-MWPIQLaXBraYHIe1zA

Η παραπάνω λίστα αναπαραγωγής δεν είναι πλήρης. Λείπουν περίπου 100 κομμάτια που δεν διατίθενται στο Spotify. Παρόλα αυτά με 2900+ τραγούδια που μπορείτε να ακούσετε ακόμα και στο δωρεάν Spotify παίρνετε μία πολύ καλή ιδέα. Όσοι πιστοί απολαύστε και φυσικά οι προτάσεις σας δεκτές μέσω του φατσοβιβλίου.
Η πλήρης (μέχρι στιγμής) λίστα:

3.033 Songs Pastebin link