23/04/2018

Τα καλύτερα file manager για το smartphone


Όσο ο χώρος στις συσκευές αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει και το πλήθος των αρχείων που αποθηκεύουμε είτε αυτά είναι φωτογραφίες, μουσική, βίντεο ή αρχεία εργασίας. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη χρήσης ενός διαχειριστή αρχείων (file manager) για την διευκόλυνση της διαχείρισής των αρχείων. Μέχρι πρόσφατα το Android σαν λειτουργικό σύστημα δεν είχε ενσωματωμένο διαχειριστή αρχείων οπότε ο κάθε κατασκευαστής έβαζε το δικό του. Αρκετές φορές όμως ο εκάστοτε εργοστασιακός file manager που δεν παρέχει την «απαραίτητη» λειτουργικότητα. Έτσι μοιραία η λύση είναι το Google Play Store και το κατέβασμα μιας «καλής» εφαρμογής.
Asus File Manager
Ίσως ο καλύτερος διαχειριστής αρχείων από κατασκευαστή που υπάρχει αυτή την στιγμή στο Google Play είναι ο ASUS File Manager. Παρέχει αναλυτική επισκόπηση των αρχείων κατηγοριοποιώντας τα ανάλογα με το είδος τους (φωτογραφίες, μουσική , βίντεο, έγγραφα, πρόσφατα τροποποιημένα αρχεία) και με ειδικές συντομεύσεις τα παρουσιάζει μαζεμένα ανεξαρτήτως του χώρου αποθήκευσης στον οποίο βρίσκονται. Ακόμη παρέχει την δυνατότητα διαχείρισης συμπιεσμένων αρχείων σε φόρμα .zip και .rar καθώς και αρχείων που βρίσκονται στο τοπικό δίκτυο του χρήστη αλλά και σε υπηρεσίες αποθήκευσης στο σύννεφο όπως τα Google Drive και Microsoft OneDrive. Διαθέτει αναλυτή αποθηκευτικού χώρου που εμφανίζει αναλυτικά το ποσοστό χρήσης του χώρου αποθήκευσης από κάθε είδος αρχείου, κάδο ανακύκλωσης που αν ο χρήστης επιθυμεί να επαναφέρει κάποιο διαγεγραμμένο αρχείο του ή εντέλει να το διαγράψει εντελώς από την συσκευή του, μεταφορά αρχείων από υπολογιστή σε κινητό και αντίστροφα μέσω ασύρματου δικτύου καθώς και την επιλογή ασφάλισης των αρχείων του χρήστη με χρήση τετραψήφιου κωδικού pin και δαχτυλικού αποτυπώματος σε όποιες συσκευές αυτό είναι εφικτό. Όλα αυτά παρέχονται χωρίς καμία διαφήμιση και χωρίς κανέναν περιορισμό. Μόνο αρνητικό άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η λανθάνουσα μνήμη της εφαρμογής μεγαλώνει υπερβολικά αν ο χρήστης έχει πολλά τραγούδια με υψηλής ποιότητας μικρογραφίες.
Astro File Manager
Ένας ακόμη άριστος διαχειριστής αρχείων χωρίς διαφημίσεις είναι ο Astro File Manager. Παρέχει και αυτός παρόμοια λειτουργικότητα σε μικρότερο εύρος . Υποστηρίζει και αυτός διαχείριση αρχείων τοπικού δικτύου καθώς και διαχείριση αρχείων αποθηκευμένων στο σύννεφο σε υπηρεσίες όπως: box, Google Drive, Dropbox και OneDrive. Ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό είναι η προβολή όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών με  την δυνατότητα να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους.
Ένα ακόμη εξυπηρετικό εργαλείο από την ίδια την Google (πλέον) είναι το Files Go. Η χρησιμότητα του είναι διπλή: Πρώτον, προσφέρει αναλυτή χώρου που προτείνει στον χρήστη αρχεία «άξια διαγραφής». Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν προσωρινά αρχεία εφαρμογών, σπάνια χρησιμοποιούμενες εφαρμογές, φωτογραφίες και άλλα. Δεύτερον, διαθέτει ενσωματωμένο file manager ο οποίος υποστηρίζει απευθείας μεταφορά αρχείων από μια συσκευή σε άλλη με την χρήση τεχνολογίας Wifi Direct. Για να επιτευχθεί αυτό αρχικά ενεργοποιείται το Bluetooth στις δύο συσκευές, ύστερα μόλις ο λήπτης συνδεθεί με τον αποστολέα τους παρέχεται κλειδί ταυτοποίησης. Μόλις επιβεβαιωθεί η ταυτοσημία των κλειδιών αποστολέας και λήπτης συνδέονται μέσω Wifi Direct και από εκεί και πέρα ο αποστολέας έχει την ελευθερία να στείλει όσα αρχεία επιθυμεί. Μετά το πέρας της μεταφοράς οι χρήστες έχουν την επιλογή να συνεχίσουν να στέλνουν αρχεία εφόσον το επιθυμούν αλλιώς η σύνδεση μεταξύ των συσκευών τερματίζεται αυτομάτως. Η εφαρμογή δεν έχει την δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε τοπικό δίκτυο ή στο σύννεφο. Όμως μέσω της επιλογής κοινής χρήσης ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του σε οποιαδήποτε υπηρεσία σύννεφου επιθυμεί.
Τα smartphone είναι υπολογιστές τσέπης. Σαν τέτοιοι χρειάζονται έναν διαχειριστή αρχείων για να λειτουργήσουν. Δοκιμάστε, επιλέξτε από τους παραπάνω προτεινόμενους. Δεν θα το μετανιώσετε.
Αρχική οθόνη Google Files Go

1. Αναζήτηση κοντινών συσκευών για μεταφορά αρχείων

2. Σύνδεση των συσκευών

3. Μενού μεταφοράς αρχείων