24/04/2018

Μην ακούτε μουσική μέσω Bluetooth στο smartphone

Από την μία οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής όπως smartphone και ταμπλέτες. Από την άλλη οι συσκευές ακρόασης όπως ακουστικά, φορητά ηχεία και ενισχυτικά. Μεταξύ τους: Ασύρματη σύνδεση Bluetooth. Αποτέλεσμα: Συμφορά για τα αυτιά μας και την μουσική απόλαυση στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Σε αυτό το σημείο θα επισημάνουμε ότι αν είστε ευχαριστημένοι με την (δραματική) στάνταρτ ποιότητα αναπαραγωγής των διαφόρων υπηρεσιών ροής μουσικής, μην προχωρήσετε άλλο στην ανάγνωση του άρθρου, απλά δεν σας αφορά. Αν δίνετε αξία στο τι ακούτε, ελάτε μαζί μας.
Ο κανόνας στους κύκλους των απαιτητικών μουσικόφιλων είναι το ότι η ακρόαση μουσικής δεν ενδείκνυται μέσω σύνδεσης Bluetooth. Γιατί; Για τον απλό λόγο ότι η επικοινωνία μέσω Bluetooth μεταξύ της συσκευής αναπαραγωγής και της συσκευής ακρόασης είναι απωλεστική όσον αφορά το μουσικό περιεχόμενο. 
Ειδικά δε η υπόθεση ακουστικά και smartphone, που είναι και το πιο κοινό σενάριο, έχει καταντήσει πια πολύ περίεργη για να μην πούμε γελοία. Την αρχή της «περιέργειας» την έκανε η Apple που αφαίρεσε την στάνταρτ υποδοχή ακουστικών 3,5 mm από το iPhone 7 και τα μετέπειτα μοντέλα της σε μία προσπάθεια να μονοπωλήσει την αγορά των ακουστικών Bluetooth. Μην ρωτάτε αν τα κατάφερε, φυσικά και τα κατάφερε γιατί η πελατεία της δεν ήθελε να μπλέξει με ακαλαίσθητα καλώδια - προσαρμογείς. Για την Apple και το οικοσύστημα της όλα καλά. Bluetooth και ξερό ψωμί. Ας τους αφήσουμε στην άκρη. Το «απίστευτο» όμως δεν είναι το γεγονός ότι η Apple κατήργησε την υποδοχή των ακουστικών, το απίστευτο είναι ότι την ακολούθησαν και άλλοι ελαφρόμυαλοι κατασκευαστές / αντιγραφείς της μόδας που λανσάρει εκάστοτε η Apple. Ευτυχώς(;) που στον κόσμο του Android δεν χρειάζεται καλώδιο – προσαρμογέας Lightning σε 3,5 mm αλλά το απλούστερο (βλέπε φθηνότερο) USB-C σε 3,5 mm. Λαμβάνοντας υπόψη τα εκατομμύρια των ζευγαριών ακουστικών που ήδη κυκλοφορούν σε όλα τα επίπεδα κόστους και ποιότητας ήχου είναι σχεδόν ανοησία η κατάργηση της υποδοχής ακουστικών για ακρόαση μουσικής. Ναι, σωστά. Μόλις είπαμε «ουφ, γλυτώσαμε από την κονσέρβα των mp3» και αρχίσαμε να απολαμβάνουμε τα τραγούδια μας σε FLAC, μας ήρθε η Apple και οι (δυστυχώς) μιμητές της στην πλατφόρμα του Android (βάστα γερά Samsung, θα σε υποστηρίζουμε με τα χρήματα μας) να εξαφανίσουν την υποδοχή 3,5mm των ακουστικών από τα προϊόντα τους με εμφανή απώτερο σκοπό να πουλήσουν ακουστικά Bluetooth. Λέμε λοιπόν: αν διαθέτετε συσκευή χωρίς υποδοχή 3,5 mm χρησιμοποιήστε το καλώδιο – προσαρμογέα USB-C σε 3,5 mm και μην αγοράσετε ακουστικά Bluetooth για ακρόαση μουσικής. Και τώρα η εξήγηση.
Δυνατότητα επιλογής κωδικοποιητή
Bluetooth στο Android 8 Οreo
Η ταχύτητα και η απόσταση μετάδοσης δεδομένων μέσω Bluetooth είναι πεπερασμένη και μικρή για την μεταφορά σήματος μουσικής σε ποιότητα CD. Το προφίλ A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) του Bluetooth που περιγράφει την μετάδοση μουσικής μέσω Bluetooth αναφέρει απωλεστική συμπίεση δεδομένων πριν την ασύρματη εκπομπή τους. Υπάρχουν ευτυχώς διάφοροι κωδικοποιητές που προσφέρουν διάφορες ηχητικές ποιότητες ΑΛΛΑ το μεγάλο μειονέκτημα και συνάμα το ερωτηματικό για την κατάλληλη υλοποίηση είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθούν τον ίδιο κωδικοποιητή ΚΑΙ οι συσκευές αναπαραγωγής ΚΑΙ οι συσκευές ακρόασης μουσικής. Αν δεν υπάρχει αυτή η ταύτιση στις προδιαγραφές όλης της αλυσίδας τότε η ποιότητα είναι η ελάχιστη δυνατή, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο κωδικοποιητής SBC (Low-complexity Subband Codec). Είναι μέρος της προδιαγραφής Bluetooth από την έκδοση 1,3 και πάνω και υποστηρίζει ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 320 kbps στα 48 kHz / 16 bit. Ιστορικά η πρώτη σημαντική εξέλιξη του SBC ήταν το aptX της CSR (νυν Qualcomm) με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 352 kbps στα 48 kHz / 16 bit. Εξέλιξη του aptX είναι το aptX LL (Low Latency) που προδιαγράφει μέγιστη καθυστέρηση 40 ms για εφαρμογές audio-video (για παράδειγμα παρακολούθηση ταινίας). Επίσης εξέλιξη του aptX είναι το aptX HD. Αν και αναφέρεται και σαν aptX Lossless η κωδικοποίηση εξακολουθεί να είναι απωλεστική με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 576 kbps στα 48 kHz / 24 bit. Εδώ λοιπόν αρχίζει να γίνεται το θέμα ενδιαφέρον για ακρόαση μουσικής.
Ακόμα πιο ψηλά υπάρχει το LDAC της Sony με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 990 kbps στα 96 kHz / 24 bit(!). To UHQ-BT (Ultra High Quality Bluetooth Audio Codec) της Samsung είναι μέρος της προδιαγραφής UHQ (που αναφέρει μέχρι 384 kHz / 32 bit για τις τελευταίας τεχνολογίας συσκευές) για την ενσύρματη και ασύρματη υποστήριξη αναπαραγωγή μουσικής από τα νέα smartphone, ακουστικά και ηχεία της Samsung. Ειδικότερα για σύνδεση Bluetooth, το UHQ-BT διαθέτει, σύμφωνα με ημιεπίσημες αναφορές, ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 512 kbps στα 96 kHz / 24 bit. Απλή αναφορά θα κάνουμε και στο AAC με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 264 kbps στα 44.1 kHz / 16 bit, κυρίως γιατί χρησιμοποιείται ευρέως από τα προϊόντα της Apple. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τους κωδικοποιητές που υποστηρίζονται πλέον εγγενώς στο Android 8 Oreo με ειδικό μενού επιλογής μάλιστα.
Εγγενής υποστήριξη κωδικοποίησης Bluetooth
στο Android 8 OREO
Κωδικοποίηση Bluetooth Ρυθμός Δεδομένων Συχνότητα / bit
SBC 320 kbps 48.0 kHz / 16 bit
AAC 264 kbps 44.1 kHz / 16 bit
aptX 352 kbps 48.0 kHz / 16 bit
aptX HD 576 kbps 48.0 kHz / 24 bit
LDAC 990 kbps 96.0 kHz / 24 bit
Συμπέρασμα: για κορυφαία αναπαραγωγή μουσικής χωρίς απώλειες, ενσύρματη σύνδεση μεταξύ συσκευής αναπαραγωγής και συσκευής ακρόασης. Για περιστασιακή ακρόαση μουσικής σετάκι συσκευής αναπαραγωγής και συσκευής ακρόασης που υποστηρίζουν το ΙΔΙΟ κωδικοποιητή, με σειρά προτίμησης UHQ-BT ή LDAC και μετά aptX HD. Σε ειδικές περιπτώσεις που δεν απαιτείται κορυφαία ποιότητα και τα απλό aptX «αντέχεται» άνετα. Από εκεί και πέρα το συμπιεσμένο απωλεστικά χάος.
Για φορητά ηχεία στο κάμπινγκ ή απλά hands-free αυτοκινήτου οτιδήποτε είναι ικανοποιητικό. Καλές «ενσύρματες» ακροάσεις ή αγορές σοβαρών σετ Bluetooth από τις Sony και Samsung.