26/04/2018

Lenovo Motorola Moto Z με Android 8: Starship Enterprise

Τα smartphone είναι προϊόντα τεχνολογίας αλλά και αξεσουάρ καθημερινής ζωής που ακολουθούν διάφορες μόδες. Εμείς προτιμάμε να τα αντιμετωπίζουμε καθαρά σαν τεχνολογικά δημιουργήματα και γιαυτό το λόγο αναφέρουμε το αυτονόητο: η αγορά ενός μοντέλου smartphone μόλις κυκλοφορήσει στην αγορά είναι, από τεχνολογική άποψη, άσκοπη σπατάλη χρημάτων. Κάθε νέα κυκλοφορία στην αρχή ζητάει τα περισσότερα δυνατά χρήματα για την απόκτηση της γιατί οι αρχικοί υποψήφιοι πελάτες είναι οι οπαδοί της μόδας που καλούνται να πληρώσουν αδρά για το «πλεονέκτημα» αυτό. Το ζητούμενο κόστος πέφτει μετά από λίγο χρονικό διάστημα και μειώνεται σημαντικά μόλις κυκλοφορήσει το επόμενο μοντέλο, μιας και η συνήθης πρακτική των κατασκευαστών είναι να κρατούν στην αγορά το προηγούμενο μοντέλο μετά την κυκλοφορία του επόμενου. Συνάμα, η αγορά μιας νέας κυκλοφορίας μοντέλου smartphone αποτελεί πρόσκληση για την επίλυση παιδικών ασθενειών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ρυθμός ανανέωσης των μοντέλων, τα οποία προσπαθούν πάντα να ακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας και να προσφέρουν κάτι καινούριο κάθε χρόνο (το αργότερο), είναι καταιγιστικός και οι κατασκευαστές απλά δεν προλαβαίνουν να παρουσιάσουν «ώριμα» προϊόντα. Τόσο στο hardware όσο και στο λογισμικό συχνότατα βγαίνουν από τα εργοστάσια ημιτελή προϊόντα με προβλήματα που λύνονται μετέπειτα με αναβαθμίσεις, διορθώσεις και αλλαγές.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, επανερχόμαστε σε μία από τις πιο αγαπημένες συσκευές smartphone που έχουμε χρησιμοποιήσει, το Motorola Moto Z, το οποίο φόρεσε την τελευταία έκδοση Android 8 Oreo. Σχεδόν, λοιπόν, ένα χρόνο μετά την πρώτη του κυκλοφορία / ανάλυση μας είπαμε να διαπιστώσουμε πως έχει ωριμάσει, μιας και το ζητούμενο κόστος είναι πλέον πολύ - πολύ ενδιαφέρον. Είχαμε δει, και ομολογούμε, ότι είχαμε εντυπωσιαστεί με τις αρχικές φωτογραφίες και τα βίντεο. Όμως δεν είχαμε προετοιμαστεί για την έκπληξη που μας περίμενε όταν ανοίξαμε το κουτί του Moto Z. Το Moto Z είναι ένα δημιούργημα που το αδικούν κατάφορα οι φωτογραφίες. Από τον καιρό της οικογένειας iPhone 5 / 5S του αείμνηστου Steve Jobs είχαμε να αισθανθούμε έτσι. Δεν υπάρχει περίπτωση να το μπερδέψετε με κάτι υποδεέστερης ποιότητας, κάτι φτηνό. Απίστευτο. Η πρώτη επαφή με την συσκευή μας έφερε μία λέξη στο μυαλό: Διαστημόπλοιο. Είναι βλέπετε τόσο φευγάτο σχεδιαστικά, τόσο προηγμένο εμφανισιακά, τόσο ποιοτικό κατασκευαστικά που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι απλά ένα smartphone. Και σίγουρα δεν είναι απλά ένα smartphone αλλά μία εντελώς νέα αντίληψη στην επικοινωνία και στην φορητή τεχνολογία. Ένα χρόνο μετά συνεχίζουμε να λατρεύουμε το ελάχιστο πάχος του και την καλαίσθητη θήκη Rugged Armor της Spigen που του έχουμε φορέσει, όχι γιατί το smartphone έχει ανάγκη από προστασία αλλά για περισσότερη ευκολία στο κράτημα. Μπορεί λοιπόν η αρχική επαφή με το Moto Z να εκπλήσσει σε βαθμό θαυμασμού αλλά η καινοτομία που εισάγει δεν σταματάει εκεί. Η οικογένεια Moto Z (και η μετέπειτα οικογένεια Ζ2) είναι μία επεκτάσιμη πλατφόρμα που βασίζεται σε ένα κορυφαίο smartphone, μία πλατφόρμα που περιλαμβάνει φωτογραφική μηχανή Hasselblad True Zoom, προβολέα Moto Insta-Share Projector, ενεργό ηχείο JBL Soundboost Speaker 2, μπαταρία Incipio offGRID Power Pack, πλάτες Moto Style Set, βάση αυτοκινήτου, παιχνιδοχειριστήριο, moto stereo speaker, Polaroid Insta-Share Printer, Moto TurboPower pack, ειδικό style shell με ενσωματωμένο wireless charging και διάφορα άλλα εξωτικά και εξωτερικά αξεσουάρ. Αν υπήρχε διαγωνισμός κύρους αξεσουάρ τεχνολογίας τότε το Moto Z θα τον κέρδιζε με κλειστά τα μάτια. Ό λόγος εδώ για τα λεγόμενα Moto Mods: Μία σειρά από εξωτερικά αξεσουάρ – συσκευές που προσαρμόζονται μαγνητικά στην πλάτη του Moto Z και προσφέρουν πρόσθετη λειτουργικότητα.
Εντυπωσιακά Moto Mod

Αίσθηση – Οθόνη
Σύνθεση σε μέταλλο και γυαλί με 5,2 χιλιοστά πάχος. Δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος: το Moto Z έχει πάχος 5,2 χιλιοστά(!!!). Σύγχρονη αναβίωση του Motorola RAZR; και ακόμα περισσότερο. Δεν αναφέρεται ιδιαίτερη αντοχή στο νερό και στην σκόνη σύμφωνα με κάποιο στάνταρτ, αλλά αναφέρεται ότι η συσκευή διαθέτει νανο-επίστρωση που την κάνει ανθεκτική στο νερό. Αν κρίνουμε από τα βασανιστήρια που έχει περάσει στα χέρια των διαφόρων χρηστών, αυτό ισοδυναμεί με «λογική» αδιαβροχοποίηση. Το μπροστά μέρος της συσκευής περιλαμβάνει μία οθόνη τεχνολογίας AMOLED 5,5 ιντσών με ανάλυση QHD (2560x1440 εικονοστοιχείων) και όλα τα «εξτρά» (προστασία Gorilla Glass 4 με στρογγυλεμένα άκρα 2,5D, ελαιοφοβική επίστρωση, ελάχιστα περιθώρια, άριστο επίπεδο μαύρου, άριστη φωτεινότητα, ρεαλιστική απόδοση χρωμάτων), μία κάμερα 5MP με φλας, ένα αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, μικρόφωνα, μεγάφωνο και αισθητήρες εγγύτητας για τα πρόσθετα μαγικά κόλπα της Motorola. Στο πλάι, μέταλλο με δύο ελάχιστες πλαστικές εγκοπές για την απομόνωση των κεραιών. Επάνω, μικρόφωνο και υποδοχή κάρτας nanoSIM και microSD. Κάτω, μοναξιά. Μόνο μία υποδοχή USB-C χωρίς την συντροφιά υποδοχής ακουστικών. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ανάποδα όσο στην περίπτωση του iPhone. Μέσα στην συσκευασία περιλαμβάνεται ένα καλώδιο - μετατροπέας USB-C σε 3,5mm για να χρησιμοποιηθούν κλασικά ακουστικά. Επίσης ένα πρόσθετο έλασμα κρατάει το εν λόγω καλώδιο μαζί με το καλώδιο των ακουστικών για να μην χαθεί σε περίπτωση «τραβήγματος». Στην μακροχρόνια χρήση μοιραία θα έρθουν οι γκρίνιες μιας και το καλώδιο – προσαρμογέας δεν «βολεύει» και η ταυτόχρονη φόρτιση και ακρόαση είναι αδύνατη γιατί τα διπλά καλώδια – προσαρμογείς USB-C σε USB-C / βύσμα 3,5 mm δεν δουλεύουν. Ο λόγος γιαυτό είναι η ειδική τεχνολογία γρήγορης φόρτισης TurboPower της Motorola που δεν είναι συμβατή με καμία άλλη και κανένα καλώδιο τρίτου κατασκευαστή. Εδώ δυστυχώς πρέπει να δεχτείτε ότι είτε θα φορτίζετε το smartphone είτε θα ακούτε μουσική ενσύρματα και όχι και τα δύο μαζί.
Η πίσω επιφάνεια του Moto Z δεν είναι η συνήθης κενή επιφάνεια. Διαθέτει κυρίως μέταλλο, με γυαλί στο πάνω και κάτω μέρος της για τις κεραίες, μικρόφωνο, και μία συστοιχία 16 +1 ακίδων που σκοπό έχουν την επικοινωνία των Moto Mod με την συσκευή. Εδώ προσαρμόζονται μαγνητικά τα Moto Mod με πρώτο και καλύτερο το Moto Style Set, δηλαδή την πλάτη από μαύρο Βallistic Νylon (προπομπός του Kevlar) σε πλέξη ψαροκόκαλο. Η Lenovo το ονομάζει Herringbone Nylon και περιλαμβάνεται στην αρχική συσκευασία. Άλλες πλάτες που διατίθενται εξτρά είναι φτιαγμένες από κόκκινο Ballistic Nylon, δέρμα ή απομίμηση ξύλου και άλλες περισσότερο μοδάτες. Οι πλάτες αυτές «προστατεύουν» μόνο την πίσω επιφάνεια και συμβάλουν περισσότερο στο αισθητικό μέρος παρά στο ουσιαστικό. Η μαγνητική προσαρμογή στο κυρίως σώμα του Moto Z είναι αρκετά στιβαρή, όπως άλλωστε και των άλλων Moto Mod, χωρίς προβλήματα. Η όλη κατασκευή είναι κλασική Motorola: το Moto Z είναι φτιαγμένο σαν τανκ. Ποτέ δεν έχουμε κρίνει απαραίτητη την χρήση θήκης με τις κορυφαίες συσκευές της Motorola και το Moto Z δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η αίσθηση στο κράτημα, ειδικά αν έρχεστε από μικρότερου μεγέθους συσκευή, απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής. Δεν είναι μόνο το ελάχιστο πάχος, ούτε καν τα ελάχιστα περιθώρια της οθόνης δεξιά και αριστερά που ζητούν ειδικό κράτημα για να μην πατιέται κατά λάθος η οθόνη. Είναι το μέγεθος αυτό καθαυτό της οθόνης: 5,5 χορταστικές ίντσες που κάνουν το Moto Z να ξεφεύγει από τον χαρακτηρισμό smartphone και να μπαίνει επάξια στην κατηγορία των ταμπλετόφωνων. Ταμπλετόφωνο όμως σημαίνει χειρισμός με δύο χέρια και αυτό είναι που χρειάζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Αστακός
Όσοι ψάχνουν για κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά δεν θα απογοητευτούν: ο επεξεργαστής Qualcomm 820 (2x Kryo HP @ 1,8 GHz, 2x Kryo LP @ 1,6GHz, GPU Adreno 530) κρατάει καλά και το υποσύστημα γραφικών με τον Adreno 530 ακόμα καλύτερα για τα πιο βαριά σε γραφικά παιχνίδια. Είναι δε αξιοθαύμαστα οικονομικός σε κατανάλωση μπαταρίας. Η μνήμη RAM είναι 4GB LPDDR4, η εσωτερική μνήμη 32GB UFS και η επέκταση microSD μέχρι 2TB. Η κύρια κάμερα έχει ανάλυση 13MP, διάφραγμα f/1,8, εικονοστοιχεία μεγέθους 1,12 μm, αυτόματη εστίαση laser, οπτική σταθεροποίηση φακού, διπλό φλας και λήψη βίντεο UHD 4Κ. Σημειώνουμε την εντυπωσιακή λήψη φωτογραφιών «στο σκοτάδι» και το εντελώς φρέσκο για το 2018 πρόγραμμα λήψης φωτό και βίντεο της Motorola. Η εφαρμογή έχει ενημερωθεί με νέα διεπαφή και προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στη συλλογή φωτογραφιών καθώς και την δυνατότητα αποθήκευσης στην μπάρα εναλλαγής μεταξύ φωτογραφίας και βίντεο την επιλογή βίντεο αργής κίνησης ή φωτογραφίας πανοράματος για γρηγορότερη μετάβαση. Η εμπρός κάμερα έχει ανάλυση 5MP, διάφραγμα f/2,2, εικονοστοιχεία 1,4 μm, ευρυγώνιο φακό και φλας. Η συνδεσιμότητα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις: Wi-Fi 802.11ac 2x2 για μέγιστη ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης 866MHz στα 5 GHz, Bluetooth 4,1 LE με πρόσθετα τα προφίλ AAC, aptX, aptX HD και LDAC για πιο καλή ποιότητα μετάδοσης μουσικής και φυσικά 4G+. Η μπαταρία είναι ενσωματωμένη 2.600mAh και πριν αναφωνήσετε «μόνο;» θα σας αναφέρουμε ότι το πάχος της συσκευής είναι 5,2 χιλιοστά, το λειτουργικό σύστημα Android 8 Oreo και ο ταχυφορτιστής 15W (με κολλημένο καλώδιο γιατί ακολουθεί το, ειδικό για την Motorola, στάνταρτ TurboPower) που υπόσχεται την πλέον γρήγορη φόρτιση. Σημειώνουμε ότι φορτιστές Quick Charge και USB-PD δεν υποστηρίζονται από το TurboPower της Motorola. Επιπλέον, αν χρειαστεί, η έξτρα μπαταρία Moto Mod Insipio offGRID Power Pack, η ανάλογη της Motorola ή κάποια αξιόλογη επώνυμη εξωτερική, προσφέρουν επιπλέον ζωή. Το σύνολο αυτό προσφέρει ικανοποιητικότατη αυτονομία και άριστους χρόνους φόρτισης.
Σε αυτό το σημείο θα ξεχωρίσουμε το ηχητικό μέρος του Moto Z μιας και διαφοροποιείται σε σχέση με τα συνηθισμένα των συσκευών που διαθέτουν τον επεξεργαστή Qualcomm 820. Το Moto Z δεν χρησιμοποιεί τον ενσωματωμένο φηφιοαναλογικό μετατροπέα DAC της Qualcomm (ο οποίος δεν απολαμβάνει και της καλύτερης εκτίμησης από πλευράς μουσικόφιλων), αλλά ένα δικό της ολοκληρωμένο υποστήριξης ήχου που ονομάζει Motorola XMCS1000. Λίγη περισσότερη αναζήτηση στο θέμα αποκαλύπτει ότι το εν λόγω τσιπάκι κατασκευάζεται από την Cirrus Logic (WM6277). Για τους μη ενημερωμένους θα αναφέρουμε ότι η Cirrus Logic είναι η εταιρεία που αγόρασε το 2014 την Wolfson, εταιρεία κατασκευής τσιπ DAC για απαιτητικούς της μουσικής αναπαραγωγής. Οι DAC της Cirrus Logic (Wolfson) χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια σε συσκευές της Samsung με άριστα αποτελέσματα και φυσικά η ηχητική απόδοση του Moto Z δεν αποτελεί εξαίρεση: Υποστηρίζει δε εγγενώς δειγματοληψία 192kHz / 24bit για απόλαυση Hi-Res Audio. Το κερασάκι στην τούρτα είναι εδώ το Android 8 Oreo. Οι νέες ρυθμίσεις ήχου καταλήγουν να μεταμορφώσουν ακόμα και το ασχημόπαπο Spotify σε κύκνο. Ομολογούμε ότι δεν έχουμε ακούσει καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα από το Spotify.
Το Android 8 μεταμόρφωσε την συσκευή
Το Moto Z όταν πρωτοπαρουσιάστηκε (σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσημη κυκλοφορία του Android 7) διέθετε Android 6. Επόμενο βήμα ήταν η έκδοση 7 και τώρα αισίως η έκδοση 8 Oreo. Στο Android 8 Oreo η Motorola ακολουθεί την μακρόχρονη παράδοση της με «καθαρό» Android και ελάχιστα επιπλέον καλούδια. Έτσι μπορείτε να θεωρήσετε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του Android 8 Oreo που αναφέρουμε για το Moto Z ισχύουν γενικά για το Android 8 Oreo: (Αναπνοή…) Υποστηρίζεται πλέον η αλλαγή του θέματος του συστήματος φυσικά χωρίς την ανάγκη root(!) ή τρίτων Launcher (Yes). Δεύτερο θαυματάκι: Οι ρυθμίσεις προγραμματιστή προσφέρουν επιλογή για την διαχείριση της κωδικοποίησης Bluetooth από τον χρήστη όταν αυτή χρησιμοποιείται για την μεταφορά ήχου σε συμβατές συσκευές ακρόασης. Όπως προαναφέραμε ειδικά το Moto Z είναι πάνοπλο σε αυτό τον τομέα μιας και υποστηρίζει εκτός του υποχρεωτικού SBC τις κωδικοποιήσεις AAC, aptX, aptX HD και LDAC. Αν λοιπόν το παιχνίδι σας ακούει στο όνομα Bluetooth, ο συνδυασμός Motorola Moto Z με ακουστικά Sony με LDAC θα προσφέρει τα καλύτερα ηχητικά αποτελέσματα. Γενικά η ποιότητα του ήχου στο Android 8 Oreo έχει βελτιωθεί σημαντικά καθώς επίσης έχουν εφαρμοστεί νέοι κανόνες που ορίζουν την προτεραιότητα αναπαραγωγής ήχου από εφαρμογές που βρίσκονται στο προσκήνιο και εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο χαμηλώνοντας τον ήχο της background εφαρμογής όταν η εφαρμογή που εκτελείται επιχειρεί να αναπαράξει ήχο.
Στην καθημερινή χρήση η αίσθηση είναι διαφορετική μιας και ο χρόνος αρχικής εκκίνησης του συστήματος έχει μειωθεί αρκετά και έχει αυξηθεί η συνολική ταχύτητα λόγω των βελτιστοποιήσεων του κώδικα. Μην ξεχνάτε ότι από το Android 8 Oreo και μετά υποστηρίζεται η ελαφριά έκδοση Go του Android που προορίζεται για smartphone με λίγους υπολογιστικούς πόρους. Εμφανές είναι το γεγονός ότι οι χρήστες πλέον δεν μπορούν να διαγράψουν τα δεδομένα προσωρινής μνήμης από όλες τις εφαρμογές απευθείας από τις ρυθμίσεις αποθηκευτικού χώρου, όπως είναι δυνατόν σε συσκευές με έκδοση λειτουργικού 7 και κάτω. Αυτό συμβαίνει διότι στο Android Oreo εφαρμόζεται ένας νέος μηχανισμός διαχείρισης των δεδομένων λανθάνουσας (προσωρινής) μνήμης cache από το σύστημα το οποίο ορίζει το μέγεθος της προσωρινής μνήμης που δικαιούται η κάθε εφαρμογή και όταν ο χρήστης χρειάζεται παραπάνω χώρο διαγράφονται πρώτα τα δεδομένα cache από εφαρμογές που χρησιμοποιούν περισσότερο χώρο ή ξεπερνούν το χώρο που τους έχει ορίσει το σύστημα.
Εμφανή διαφορά κάνει και η νέα διαχείριση των ειδοποιήσεων. Στην έκδοση 8 βελτιώθηκε αρκετά με νέες ρυθμίσεις όπως αναβολή της ειδοποίησης για δεκαπέντε λεπτά, τριάντα λεπτά, μία ώρα ή δύο ώρες για εύκολη οργάνωση. Εφαρμογές πολυμέσων όπως Spotify μπορούν να αλλάξουν τα χρώματα των ειδοποιήσεων ανάλογα με το τραγούδι που παίζει βελτιώνοντας επίσης αισθητικά την περιοχή των ειδοποιήσεων. Επιπλέον οι ρυθμίσεις συστήματος έχουν ομαδοποιηθεί για γρηγορότερη πλοήγηση. Η λειτουργία αυτόματης ρύθμισης φωτεινότητας έχει βελτιωθεί και έχει γίνει εξυπνότερη, τουλάχιστον στο Moto Z. Εντυπωσιακή είναι και η νέα λειτουργία PictureInPicture που παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο ή πλοήγησης των χαρτών Google σε παράθυρο παράλληλα με άλλες εφαρμογές.
Η ασφάλεια δεν έχει παραμεληθεί μιας και το λειτουργικό πλέον παρέχει περισσότερες ρυθμίσεις για την ασφάλεια της συσκευής καθώς και περισσότερες, πιο λεπτομερείς, ρυθμίσεις για τα δικαιώματα που θα έχει η κάθε εφαρμογή. Φυσικά το Moto Z ξεκινάει με κρυπτογράφηση των δεδομένων σαν αρχική ρύθμιση.
Όσον αφορά τις αλλαγές της Motorola η εφαρμογή διαχείρισης Moto δεν ενημερώθηκε για να περιέχει το night mode ή την πλοήγηση με δακτυλικό αποτύπωμα που προσφέρουν νεότερες συσκευές της οικογένειας Motorola. Άλλαξε μόνο το Moto Display όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη για να ταιριάζει στο στυλ των υπόλοιπων συσκευών Moto.
Συγκρίνοντας το Android του Moto Z με αντίστοιχες υλοποιήσεις που διαθέτουν πολλές επεκτάσεις όπως αυτή της Samsung, θα πούμε ότι είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Αν θέλετε μία λύση «όλα-σε-ένα» τότε η λύση που προτείνει η Samsung θα σας ικανοποιήσει πλήρως και θα την αποζητάτε αν σας λείψει αργότερα. Αν όμως θέλετε την εμπειρία του καθαρού Android, μία εμπειρία που να έχετε την δυνατότητα να την φέρετε ακριβώς στα μέτρα σας τότε το Moto Z είναι η σωστή επιλογή. Οι επεμβάσεις της Motorola είναι ελάχιστες και κυρίως έχουν να κάνουν με την εξυπνάδα της οθόνης αναμονής και τις χειρονομίες χειρισμού. Περιττό να πούμε ότι αν συνηθίσετε τα κόλπα της Motorola δεν θα αλλάξετε ποτέ «μάρκα» smartphone.
Στην χρήση
Η Motorola είναι η εταιρεία που εφεύρε τις ασύρματες επικοινωνίες και δάνεισε την τεχνογνωσία της σε μυριάδες άλλες εταιρείες. Μάλιστα είναι και η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που πήγε στο διάστημα 🙂. Στους μοντέρνους καιρούς των smartphone τα δημιουργήματα της Apple και της Google βασίζονται στην τεχνογνωσία της Motorola. Η εμπειρία χρήσης του Moto Z έχει την σφραγίδα των κορυφαίων δημιουργημάτων της Motorola. Μπράβο στην Lenovo που δεν στέρησε το Moto Z από κανένα από τα στοιχεία που σηματοδοτούν την εμπειρία Motorola. Ποιότητα κατασκευής από άλλο πλανήτη, τεχνικές προδιαγραφές που αποτελούν σημείο αναφοράς για το ζητούμενο κόστος, καθαρή έκδοση Android και επιπλέον καινοτομία με τα αξεσουάρ Moto Mod. Εμείς του προσθέσαμε μόνο την εφαρμογή αρχικής οθόνης Nova Launcher Prime (4,5€ και συχνά σε προσφορά 0,5€) για να εκμεταλλευτούμε πλήρως την τεράστια οθόνη του και, επιτρέψετε μας την τρέλα μας, το jetAudio HD Music Player Plus (4,59€) για την αναπαραγωγή κάθε είδους και ποιότητας μουσικής με ότι πιο εξεζητημένη ρύθμιση υπάρχει. Μετά από πολύ παιχνίδι με τις ρυθμίσεις …το απολαύσαμε. Η περιήγηση στο Internet, άμεση. Σε Wi-Fi όλα στο ρελαντί, μόνο σε 4G και απαιτητικά παιχνίδια η συσκευή ζεστάθηκε σημαντικά στο κάτω μεταλλικό μέρος. Λειτουργικά, σύμφωνα με τα ζητούμενα του 2018, δεν ζορίζεται ποτέ και πουθενά. Η κάμερα ανταποκρίνεται επάξια στις απαιτήσεις από ένα κορυφαίο smartphone με σημείο αιχμής την απόδοση σε σκοτεινά πλάνα. Βέβαια στην περίπτωση που δεν σας «φτάνει» αυτό μπορείτε να προσθέσετε το Moto Mod της Hasselblad για πραγματικό οπτικό ζουμ μέχρι 10x και λήψη σε αρχεία RAW. Δεν θα αναφερθούμε ειδικά στο θέμα του κόστους της συσκευής και των Moto Mod μιας και αυτό εξαρτάται (όπως όλα τα προϊόντα της λεγόμενης κινητής τηλεφωνίας) από το εκάστοτε κατάστημα και τις προσφορές του.
Συνολικά δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να συστήνουμε εμφατικά την αγορά του Moto Z και των Moto Mod είτε για επαγγελματική χρήση, είτε για προσωπική χρήση. Είναι ένα εξαιρετικό τεχνολογικό δημιούργημα, μία πλατφόρμα με χρησιμότατα αξεσουάρ, μία εντελώς διαφορετική πρόταση που κρατάει ακόμα άριστα στο πέρασμα του χρόνου.


Motorola 4ever: To Moto Z παρέα με το Moto X Style
Τα καλούδια της Moto
Νέα περιοχή ειδοποιήσεων





Lenovo Motorola Moto Z

Επεξεργαστής: Qualcomm 820 τετραπύρηνος (2x Kryo HP @ 1,8 GHz, 2x Kryo LP @ 1,6GHz, GPU Adreno 530)
Μέγεθος οθόνης: 5,5'' με αντιχαρακτική και ελαιοφοβική επίστρωση, φωτεινότητα 500 cd/m2
Ανάλυση οθόνης: 2560x1440 εικονοστοιχεία (535 ppi)
Τύπος οθόνης: Πυκνωτική 16 εκατομμυρίων χρωμάτων, πολλαπλής αφής
Wi-Fi: 802.11 b/g/n/ac dual band 2x2
Bluetooth: 4,1 LE, aptX, aptX HD, LDAC
Ραδιόφωνο: Όχι
Ανάλυση φωτογραφίας: 13 MP f/1,8 με δύο LED φλας και εμπρός κάμερα 5 MP f/2,2 με LED φλας για βιντεοκλήσεις και selfies
Ανάλυση βίντεο: 2160p@30 Hz (1920x1080p@60Hz)
Εσωτερική μνήμη: 4 GB RAM
Μνήμη αποθήκευσης: ενσωματωμένη 32GB. Εξωτερική επέκταση με κάρτα microSD μέχρι 2TB
Μπαταρία: 2600 mAh Li-Ion
Άλλα: Tαχυφορτιστής Turbo Power 15W, Αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος, αισθητήρες κίνησης για Moto Actions, Moto Display και Moto Voice, υποδοχή Moto Mod, καλώδιο-μετατροπέας USB-C σε 3,5mm για σύνδεση ακουστικών, ελαστικό πιαστράκι για το καλώδιο-μετατροπέα, νανο-επίστρωση για αποφυγή υγρασίας, 4 μικρόφωνα
Διαστάσεις: 153,3x75,3x5,19mm
Βάρος: 136gr
Ενδεικτική τιμή: 300€


Hasselblad True Zoom με οπτικό ζουμ 10x


Moto Insta-Share Projector

JBL Soundboost Speaker
Insipio offGRID Power Pack