18/04/2017

4, 5, 6 ίντσες, οι εξελίξεις στις οθόνες των smartphone το 2017

Τελικά φαίνεται ότι κάτι περισσότερο ήξερε η Samsung όταν τον Σεπτέμβριο του 2012 παρουσίασε το smartphone-ταμπλέτα-ταμπλετόφωνο Note με οθόνη 5,3 ιντσών. Οι περί των πέντε ιντσών οθόνες έγιναν κτήμα των smartphone (για να μην πούμε τίποτα για τα εξάρια ταμπλετόφωνα) και οι οθόνες των 4,5 ιντσών χαρακτηρίζονται πλέον mini.

2,5" 3,5" 4,0" 5,3" : Οι διαφορές είναι χαώδεις.


Κρίνοντας από την εξελικτική πορεία των smartphone και την εμπειρία από τις δεκάδες συσκευές που έχουν περάσει την διαδικασία των δοκιμών, θεωρούσαμε τις 3,7 ίντσες σαν το βέλτιστο μέγεθος διαγωνίου οθόνης σε ένα smartphone. Αρκετά μεγάλο για να είναι ευανάγνωστα τα δρώμενα στις εφαρμογές και στην περιήγηση του Internet, αλλά συνάμα αρκετά συμπαγές ώστε να μην επιβαρύνει το κράτημα του smartphone. ...Last Year(!). Περιττό να σας πούμε ότι έχουμε αναθεωρήσει άρδην τις απόψεις μας. Απολαμβάνουμε τα ταμπλετόφωνα των 6 ιντσών και επιμένουμε σε μία κομψή συσκευή που θα τα κάνει όλα. Θεωρούμε ότι εν έτει 2017 το βέλτιστο είναι οι 5 ίντσες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι οθόνες 4,3 - 4,7 ιντσών που φορούσαν τα κορυφαία μοντέλα του παρελθόντος είναι πλέον το λογικό σημείο εισόδου στην πλήρη εμπειρία του smartphone και λόγω μεγέθους και λόγω ανάλυσης. Αυτή η κατηγορία αρχίζει από ανάλυση 800x480 (ή 854x480) σε πολύ προσιτές συσκευές, συνεχίζει με ανάλυση qHD (960x540 εικονοστοιχεία, δηλαδή ένα το ένα τέταρτο της ανάλυσης Full HD 1080p) και φθάνει συνήθως μέχρι ανάλυση HD (1280x720 εικονοστοιχεία, δηλαδή 720p). Σαν τεχνολογία υπάρχουν παραδείγματα και AMOLED και LCD. Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε ότι μερικά από τα all-time favorite smartphones που έχουμε χρησιμοποιήσει «προσωπικά» διαθέτουν οθόνη AMOLED.
Ένα σκαλοπάτι παραπάνω θα βρούμε τις 5 - 5,2 ίντσες. Η ανάλυση είναι HD (1280x720 εικονοστοιχεία), FullHD (1920x1080 εικονοστοιχεία) ή ακόμα και QHD (αναφέρεται και σαν WQHD 2560x1440 εικονοστοιχεία). Μερικές κορυφαίες συσκευές έχουν εγκαταλείψει ακόμα και αυτήν την διάσταση, άλλες όχι. Οι πωλήσεις δείχνουν ότι η κατηγορία αυτή είναι πλέον η πλέον δημοφιλής, μάλλον γιατί αποτελεί μία μέση λύση (συμβιβασμό;) μεταξύ των mini και των μεγάλων παιδιών. Θα υπογραμμίσουμε δε ότι στις 5 ίντσες ξεφεύγουμε τελείως από το «κράτημα με ένα χέρι» που, έστω και με το ζόρι, φθάνει μέχρι και τις 4,5 ίντσες.
Τα smartphone θέλουν να αναφέρουν τον αριθμό 5 στις προδιαγραφές τους. Είναι smartphone ή ταμπλετόφωνα; Μάλλον το δεύτερο αλλά αναφέρονται πια σαν smartphone. Στις 5 ίντσες έχουμε συνήθως μία χορταστική, απολαυστική αλλά δύσχρηστη, (για την μικρή τσέπη του παντελονιού) οθόνη. Βέβαια και οι άνω των πέντε ιντσών οθόνες δεν είναι ταμπού μιας και τα ταμπλετόφωνα αρχίζουν από τις 5,5 ίντσες και ξεπερνούν ακόμα και τις 6 ίντσες. Εξαίρεση αποτελούν τα ταμπλετόφωνα με ελάχιστα περιθώρια ή καμπυλόγραμμη οθόνη στις άκρες τους που κρύβουν κάπως τις διαστάσεις τους. Τι έχουμε σε αυτήν την κατηγορία; υπέροχα δείγματα φορητής πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας τα οποία όμως δεν μπορούν με τίποτα να χαρακτηριστούν απλά «τηλέφωνα». Το μέγεθος της οθόνης και το βάρος τους τα καθιστούν ιδανικούς συντρόφους του σακακιού ή της τσάντας. Χωρίς κανένα δισταγμό αντικαθιστούν τα φορητά μηχανάκια πρόσβασης στο Internet και τα σημειωματάρια και, αν συνδυαστούν με ένα hands-free, πραγματοποιούν και φωνητικές κλήσεις χωρίς να σας κοροϊδεύουν οι γύρω σας. Φυσικά ούτε λόγος για την τσέπη ή την παραλία. Θα χρειαστείτε μία δεύτερη συσκευή για εξωτερικές δραστηριότητες και το καλοκαίρι. Ευτυχώς όμως κάπου εδώ φθάνουμε στο όριο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις ταμπλέτες οι οποίες αρχίζουν από τις 7 ίντσες διαγωνίου οθόνης. Το ειδικό βάρος στα smartphone, ε,… έστω ταμπλετόφωνα, μετατοπίζεται από την φωνητική επικοινωνία στην κοινωνική δικτύωση, στην ιντερνετική πρόσβαση και στα διάφορα πολυμεσικά – μουσικά – φωτογραφικά – βιντεοσκοπικά ταλέντα τους. Κάτω από αυτό το πρίσμα οι μεγάλες οθόνες είναι καλοδεχούμενες και οι μικρές «παντοφλίτσες» της τσέπης μας θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Αλλά μην αναφερόμαστε σε αυτές σαν «τηλέφωνα», τις αδικούμε.

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε σαν μεγάλη υποσημείωση ένα πρόσφατο «κόλπο» που δοκιμάζουν οι κατασκευαστές smartphone / ταμπλετόφωνων: οι «μακρόστενες» συσκευές. Εδώ, σε αντικατάσταση (ή επιπρόσθετα) της οθόνης που έχει ελάχιστα περιθώρια ή / και είναι καμπυλόγραμμη στα άκρα, αλλάζει και ο φυσικός λόγος πλευρών προσφέροντας πρόσθετο ύψος. Ο συνηθισμένος λόγος πλευρών 16:9 γίνεται 18:9 ή ακόμα και 18,5:9. Ποιο είναι το πλεονέκτημα αυτής της επιμήκυνσης της οθόνης; μαρκετίστικη υπερηφάνεια, περισσότερος ωφέλιμος χώρος και μαύρα περιθώρια σε απεικόνιση κλασικού περιεχομένου 16:9. Με πρόχειρους προσεγγιστικούς υπολογισμούς μία οθόνη 5,8 ιντσών με λόγο πλευρών 18,5:9 έχει το ίδιο πλάτος με μία παραδοσιακή οθόνη 5,2 ιντσών αλλά σημαντικά μεγαλύτερο (χρήσιμο;) ύψος. Με την σειρά της, μία οθόνη λόγου πλευρών 16:9 καθαρής διάστασης 5,2 ιντσών αντιστοιχεί με μία οθόνη μικτής διάστασης 5,5 ιντσών με πλήκτρα ελέγχου εντός οθόνης. Χρηστικά, τα θέματα είναι δύο: το πρώτο έχει να κάνει με τα ελάχιστα ή και καθόλου περιθώρια λόγω καμπυλότητας στα άκρα του πλάτους της οθόνης. Το κράτημα της συσκευής συχνά οδηγεί σε κατά λάθος «πατήματα» που είτε ανοίγουν εφαρμογές είτε δίνουν την αίσθηση κολλήματος της συσκευής. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν αυτό το φαινόμενο με ειδικούς αλγόριθμους αντίληψης του κρατήματος αλλά αυτή η λύση δεν πετυχαίνει πάντα. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την πλήρη εκμετάλευση του πρόσθετου ύψους των μακρόστενων συσκευών. Ο λόγος πλευρών της φωτογραφίας είναι 4:3, του βίντεο 16:9, των εφαρμογών Android στην πλειοψηφία τους 16:9 και φυσικά τα κινηματογραφικά έργα φτάνουν μέχρι και το 2,40:1. Έτσι στο άμεσο μέλλον το πρόσθετο ύψος των μακρόστενων οθόνων είναι ευπρόσδεκτο για τα πλήκτρα ελέγχου εντός οθόνης αλλά στο βίντεο τα μαύρα περιθώρια μάλλον είναι δεδομένα.
Συμπερασματικά βλέπουμε ότι η αναφορά στις ίντσες διαγωνίου της οθόνης δεν αρκεί πλέον για να προσδιορίσει επακριβώς το καθαρό ωφέλιμο μέγεθος της και το κέρδος στην χρήση. Πρέπει να πάρετε υπόψη σας το λόγο πλευρών, το καμπυλόγραμμο των άκρων, το περιεχόμενο απεικόνισης και το αν υπάρχουν πλήκτρα ελέγχου εκτός ή εντός οθόνης.