01/01/2016

Θέλω server που γράφει τ’ όνομά μου

Το καινούργιο μότο της, devices and services, Microsoft, είναι mobile first, cloud first. Τώρα φαίνεται όμως ότι είτε κανείς δεν με είχε ενημερώσει γιαυτό είτε εγώ είχα αποφασίσει να το αγνοήσω γιατί πρόσφατα περνούσα ακόμα περισσότερο χρόνο με την νέα μου αγάπη: τον Windows Server 21012 R2 Essentials. Η αλήθεια είναι ότι ο Windows Server 2012 Essentials μου έκανε κλικ από όταν ήταν σε δοκιμαστική έκδοση. Πως μπορεί να προκαλεί συναισθήματα ένας server; όπως ένα τραγούδι, ένα γλυπτό, ένα αυτοκίνητο, ένας πίνακας, ένα σκάφος, μία φωτογραφία, ένα βιβλίο, μία ταινία. Γιατί να αποκλείεται το system software; Είναι δυνατό, κομψό και λύνει προβλήματα: Αχανής αποθήκη με εργαλεία διαχείρισης χώρου που δουλεύουν και αντίγραφα ασφαλείας με μερική ή ολική επαναφορά υπολογιστών. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα server για το σπίτι και την μικρή επιχείρηση; Όπως αποδείχθηκε στην πράξη πολλά, αλλά ας μην προτρέχουμε. Η αρχική καμπύλη εκμάθησης ήταν λίγο περισσότερο ανηφορική αλλά το άξιζε.
Κάπου στην «τριακοστή» επανεγκατάσταση του Windows Server 21012 με ή χωρίς R2 με ή χωρίς Essentials στο δοκιμαστικό περιβάλλον είχαν λυθεί πολλά ζητήματα γνώσης και setup όπως τα Server Manager, PowerShell, roles and features, thin provisioning, domain join, active directory, roaming profiles, auto DNS, storage spaces, storage pools, virtual disks, deduplication, replication, VPN, Anywhere Access, certification authorities, client restore service και άλλες όμορφες δυνατότητες του πακέτου. Η τριακοστή πρώτη εγκατάσταση, (ας είναι καλά το σνιφ, σνιφ, Technet και η εξάμηνη δωρεάν δοκιμαστική περίοδος) ανέδειξε μία νέα πρόκληση: o server βρίσκεται πίσω από μία απλή σύνδεση ADSL (με δυναμική IP). Μπορεί να υπάρχει πρόσβαση στο server από οπουδήποτε αλλά όχι με όνομα σιδηρόδρομο του τύπου https://digitallivinggr.remotewebaccess.com αλλά με κάτι πιο λογικό όπως remote.digitalliving.gr ενώ παράλληλα να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση και στο δικτυακό τόπο digitalliving.gr και στο e-mail του @digitalliving.gr που κατοικοεδρεύουν σε έναν εξωτερικό πάροχο; Και όλα αυτά με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος; Ναι, είναι, αλλά το όλο “project” λόγω της φύσης του διήρκεσε αρκετές ημέρες και πέρασε από σαράντα κύματα και κυριολεκτικά δεκάδες διαφορετικές δοκιμαστικές ρυθμίσεις. Μία αναλυτική περιγραφή του τι συμπεριλαμβάνει το εγχείρημα θα κατέληγε σε ένα πόνημα έκτασης βιβλίου.
Συνοπτικά, η διαδικασία αφορούσε την μεταφορά του ονόματος χώρου σε άλλο πάροχο, τον έλεγχο και την αλλαγή των ζωνών DNS από τρίτο πάροχο και την ενημέρωση των δεδομένων των ονομάτων και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε τέταρτο πάροχο. Υπάρχει επίσης και κερασάκι στην τούρτα: τα ψηφιακά πιστοποιητικά. Πρακτικά κάθε αλλαγή χρειάστηκε από μισή ώρα μέχρι δέκα ώρες όπου φυσικά το site, το e-mail και ο server δεν ήταν προσβάσιμα μέσω Internet. Φυσικά, όλα αυτά, όταν όλα δούλευαν με την πρώτη, αλλιώς φτου και από την αρχή. Το αποτέλεσμα όμως είναι σκέτη ποίηση: πληκτρολογείτε mycompany.gr και απαντάει το εταιρικό σας site που κατοικοεδρεύει σε έναν εξωτερικό πάροχο ή στο Office 365 σαν Public site του SharePoint. Πληκτρολογείτε remote.mycompany.gr και απαντάει ο Windows Server 21012 R2 Essentials που βρίσκεται στο γραφείο σας συνδεδεμένος στο Internet με μία απλή σύνδεση ADSL. Τέλος, λαμβάνετε και στέλνετε email στο και από το @mycompany.gr με τον e-mail server να κατοικοεδρεύει σε έναν εξωτερικό πάροχο ή στο Office 365 σαν Exchange Online. Poetry in motion και άκρως επαγγελματική παρουσία προς τον έξω κόσμο.

Πάρε το δαχτυλίδι μου
που γράφει τ’ όνομά μου
και πίστεψε πως σ’ αγαπώ
με όλη την καρδιά μου.
 
Βάλε το δαχτυλίδι μου
που γράφει τ’ όνομά μου
Πάρε το για να μη με ξεχνάς ποτέ
μακριά μου όταν θα `σαι,
να το φοράς στο χέρι σου

κι εμένα να θυμάσαι.