01/01/2016

Τι συμβαίνει με τις ταμπλέτες;


Τα νούμερα των πωλήσεων ταμπλετών έχουν αρχίσει να παίρνουν την κατιούσα. Ο φρενήρης ρυθμός με τον οποίο αναπτυσσόταν η αγορά «πάτησε φρένο» :). Ξεμείναμε παγκοσμίως από χρήματα ή κάτι άλλο συμβαίνει; Υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι ταμπλέτες είναι απλά μία ακόμα μορφή υπολογιστικής μηχανής που δεν αντικαθιστά κάποια άλλη (εκτός από τα κάκιστα netbook). Desktop, laptop, notebook, netbook, ultrabook, tablet, hybrid, 2in1, είναι όλα διαφορετικές μορφές και υλοποιήσεις της ίδια έννοιας, αυτής της υπολογιστικής μηχανής. Όπως όλες οι άλλες κατηγορίες βρήκαν την ισορροπία τους και το μερίδιο που τους αναλογούσε, έτσι και οι ταμπλέτες μετά την αναμενόμενη αρχική έκρηξη αρχίζουν να παίρνουν την θέση που τους αναλογεί στην «παλέτα των χρωμάτων και των αρωμάτων». Ευκαιρίες; Πολλές και σε όλα τα επίπεδα: Όπως εντυπωσιάζει η προσφορά για το επώνυμο δεκαπεντάρι laptop των 250€, εξίσου εντυπωσιάζει η προσφορά για την οκτάρα ταμπλέτα των 50€.

Ας επιχειρήσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από την μέχρι σήμερα συμπεριφορά του αγοραστικού κοινού:
Οι ταμπλέτες σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως για προσωπική χρήση και όχι για επαγγελματική χρήση.
Οι περισσότεροι από αυτούς που ήθελαν να αγοράσουν ταμπλέτα, ήδη το έχουν κάνει.
Οι κάτοχοι ταμπλετών είναι ικανοποιημένοι ή απογοητευμένοι από την αγορά τους και δεν αισθάνονται την ανάγκη να αναβαθμιστούν άμεσα.
Οι ταμπλέτες είναι υπολογιστές και σαν τέτοιοι ακολουθούν την αναμενόμενη διάρκεια ζωής της κατηγορίας που ανήκουν και όχι αυτήν των smartphone ή των ταμπλετόφωνων.
Τα σύγχρονα smartphone και τα ταμπλετόφωνα με τις ευμεγέθεις οθόνες είναι παραπάνω από ικανοποιητικά για πρόσβαση στο e-mail, τα κοινωνικά δίκτυα και το Internet στα τρία βασικά σημεία «ενδιαφέροντος», τα τρία “Β” της ανάγνωσης και της κατανάλωσης περιεχομένου: Bed, Bus, Bathroom.

Τι μέλλει γενέσθαι; Πολλά και ενδιαφέροντα. Οι ταμπλέτες με iOS και Android απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με τα Windows 10 να διεκδικούν την θέση τους στην αγορά οπότε οι ισορροπίες αλλάζουν. Οι κάτοχοι ταμπλετών καταλαβαίνουν ότι τα μηχανάκια τους δεν είναι φτιαγμένα για δημιουργία περιεχομένου ή για οποιαδήποτε σοβαρή εργασία.



Γιαυτό εξάλλου υπάρχουν τα laptop, τα 2σε1 και τα desktop. Αν η Apple δεν ενσωματώσει την λειτουργικότητα του OS X στο iOS και αν η Google δεν παρουσιάσει γρήγορα προϊόντα με την ενοποιημένη λειτουργικότητα Crome OS - Android τότε οι ταμπλέτες θα είναι ες αεί «λίγες» για επαγγελματική χρήση. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Γιατί οι λεγόμενες «επαγγελματικές» ταμπλέτες είναι πανάκριβες. Εκεί η Microsoft και η Apple κρατούν πολλούς άσσους στο μανίκι τους αλλά των κόστος είναι αστρονομικό.