04/06/2017

Hasselblad True Zoom – Moto Mod

Αν μας ζητούσατε να ξεχωρίσουμε το αξεσουάρ Moto Mod που μας εντυπωσίασε περισσότερο μέχρι στιγμής από την επαφή μας με την πλατφόρμα Moto Z – Moto Mod, δίχως άλλο θα διαλέγαμε την κάμερα Hasselblad True Zoom. Οι λόγοι είναι πολλοί: η εμφάνιση της πρώτα – πρώτα, μας έκανε να αναρωτιόμαστε: τι είναι αυτό; Κινητό; Κάμερα; Διαστημόπλοιο; Μετά το όνομα της: Hasselblad. Βαρύ, εντυπωσιακό, προδιαθέτει για κάτι το ξεχωριστό, πιο ποιοτικό από το ποιοτικό, πιο καλό από το καλύτερο. Τέλος, τα χαρακτηριστικά της: 10x οπτικό ζουμ (25-250mm αντίστοιχο στο φορμά 35mm), σοβαρό φλας με λυχνία Ξένον, λήψη φωτογραφιών RAW.
Κάπου εκεί όμως, προτού αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν τους σκύλους του Παβλόφ, μία πρώτη ανάγνωση στο ζητούμενο κόστος μπορεί να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Με ενδεικτική τιμή στα 300€ και αρκετές προσφορές δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς την ποιότητα λήψης φωτογραφιών της Hasselblad. Η συνεργασία λοιπόν της Motorola με την Hasselblad έγκειται περισσότερο σε επίπεδο «δήλωσης» παρά σε κορυφαία και πανάκριβη τεχνολογία φωτογραφίας. Ευτυχώς, γιατί η ποιότητα φωτογραφίας των κορυφαίων φωτογραφικών μηχανών είναι εκτός της θεματολογίας μας. Εμείς, όπως και εσείς, για να ενημερωθούμε σε βάθος για το συγκεκριμένο θέμα, ανατρέχουμε στις κριτικές των ειδικών της φωτογραφίας όπως τα DPReview και DxOMark.
Όποιος λοιπόν νομίζει ότι θα βρει την ποιότητα της Hasselblad H6D ή της X1D στο ένα πεντηκοστό της τιμής απλά θα απογοητευτεί. Η Hasselblad True Zoom είναι μία πανέξυπνη λύση που προχωράει την υπόθεση «λήψη φωτογραφιών και βίντεο από smartphone» ένα βήμα πιο πέρα από ότι ήταν δυνατό μέχρι σήμερα. Δεν υπόσχεται κάτι το εξωπραγματικό όσον αφορά την ποιότητα. Υπόσχεται την ευκολία και τις δυνατότητες των αυτόνομων φωτογραφικών μηχανών στην πλατφόρμα Moto Mod και στα Moto Z, Moto Z Play και Moto Z2 Play.  Η Hasselblad True Zoom κουμπώνει – προσαρμόζεται μαγνητικά στην πλάτη της συσκευής, όπως και άλλα Moto Mod, και προσφέρει, με έναν κομψότατο τρόπο, δύο βασικά χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τους φωτογραφικούς περιορισμούς των smartphone: Οπτικό ζουμ 10x και «πραγματικό» φλας. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει φωτογραφική μηχανή την τελευταία δεκαετία θα αισθανθούν αμέσως οικεία με την Hasselblad True Zoom: Λαβή για σίγουρο κράτημα, πλήκτρο ενεργοποίησης λειτουργίας, εκτεινόμενος φακός, πλήκτρο «προεστίασης – λήψης», μηχανικό πλήκτρο ζουμ και μηχανικό κλείστρο. Το μόνο που μας έλειψε, λόγω μεγάλου ζουμ, είναι η βάση για τρίποδο. Η παροχή ενέργειας γίνεται αποκλειστικά από το smartphone οπότε δεν υπάρχει μπαταρία ή ξεχωριστή υποδοχή USB. Η όλη διαδικασία λήψης φωτογραφιών είναι η ίδια με αυτήν της ενσωματωμένης κάμερας των Moto Z, Moto Z Play και Moto Z2 Play. Αυτό φυσικά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα τις φωτογραφίες για όποια περαιτέρω κοινωνικοδικτυακή κοινοποίηση ή ότι άλλο θέλετε.
Οι προδιαγραφές της Hasselblad True Zoom είναι τυπικές για την κατηγορία των smartphone και των βασικών φωτογραφικών μηχανών: Αισθητήρας BSI CMOS 1/2,3” με μέγεθος pixel 1,55μm και ανάλυση 12MP, φακός με οπτικό ζουμ 10x 4,5-45mm (25-250mm αντίστοιχο στο φορμά 35mm) και ψηφιακό ζουμ 4x με διάφραγμα f3,5 – 6,5, macro 5cm@1x μέχρι 1.5m@10x, οπτική σταθεροποίηση κατά την λήψη φωτογραφιών και ηλεκτρονική σταθεροποίηση κατά την λήψη βίντεο (ανάλυσης μέχρι 1080p@30fps). Φυσικά δεν λείπουν και όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις αν θέλετε να εγκαταλείψετε τους αυτοματισμούς και να πάτε «manual».Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Εμείς μείναμε όχι απλώς ικανοποιημένοι αλλά ευτυχισμένοι. Στις εξορμήσεις μας αφήναμε την φωτογραφική μηχανή στο σπίτι και τριγυρνούσαμε με την υπέροχη θήκη που περιείχε το smartphone και την Hasselblad True Zoom κουμπωμένη πάνω του. Η ποιότητα των φωτογραφιών (όλα auto) δεν μας άφησε ούτε στο παραμικρό παραπονεμένους κυρίως λόγω του μεγάλου ζουμ και του φλας το βράδυ. Δεν θα σας μιλήσουμε για χρώματα, ζωντάνια, οξύτητα, λεπτομέρεια, έκθεση ή ότι άλλο: όλα είναι όπως αρμόζει σε μία άριστη κάμερα της κατηγορίας τιμής της. Η Hasselblad True Zoom δεν παρεκκλίνει πουθενά και προσφέρει απλόχερα ευχαρίστηση στην χρήση της. Αυτός βέβαια είναι και ο σκοπός ύπαρξης της: η οπτική απόλαυση κατά την λήψη των σημαντικών στιγμών της ζωής μας.

Hasselblad True Zoom

Αισθητήρας: BSI CMOS 1/2,3 ίντσας, μέγεθος pixel 1,55μm, ανάλυση 12MP, βίντεο 1080p@30Hz
Φακός: Οπτικό ζουμ 10x 4,5-45mm (25-250mm αντίστοιχο στο φορμά 35mm). Ψηφιακό ζουμ 4x. Διάφραγμα f3,5 – 6,5, macro 5cm@1x μέχρι 1.5m@10x, οπτική σταθεροποίηση στην λήψη φωτογραφιών, ηλεκτρονική σταθεροποίηση στην λήψη βίντεο (ανάλυσης μέχρι 1080p@30fps)
Άλλα: Φλας Xenon, Πρόσβαση στο λογισμικό Hasselblad Phocus για επεξεργασία λήψεων RAW (DNG), δύο μικρόφωνα, Αντίστοιχο ISO: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, Λειτουργίες: Photo, panorama, video, professional, night landscape, night portrait, sports, day landscape, back light portrait, Λειτουργία Pro: Focus, white balance, shutter speed, ISO, exposure, White Balance: Auto, incandescent, fluorescent, sunny, shade.
Διαστάσεις: 152,3x72,9x9 - 15mm
Βάρος: 145gr
Ενδεικτική τιμή: 299€
Διάθεση: Lenovo