07/06/2018

Samsung EO-IG955 και ξερό ψωμί

Η ύπαρξη προσιτών ακουστικών που προσφέρουν απλόχερα άριστη ποιότητα ήχου δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα προϊστορικά χρόνια, εντάξει, το 2012 😄, υπήρχαν τα θρυλικά πια Sony MH1 σχεδιασμένα (και) από τον Sead Smailagic της τότε Sony Ericsson και μετέπειτα Sony Mobile που προσφερόντουσαν δωρεάν σαν συνοδευτικά των smartphone της Sony. Τα Sony MH1 απέδιδαν απίστευτα για δωρεάν προσφερόμενο προϊόν. Μάλιστα εμφανίστηκαν αναλύσεις γύρω από τις σχεδιαστικές τους επιλογές και σύντομα η απόδοση τους συγκρινόταν με αυτήν ακουστικών αξίας 100€. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στους παρακάτω συνδέσμους: Σύνδεσμος 1  Σύνδεσμος 2.
Το ζητούμενο κόστος αν ήθελε κάποιος να τα αγοράσει ξεχωριστά ήταν ευτελέστατο και σε προσφορά ζητούσαν κάτω από 10€ για την απόκτηση τους. Προσωπικά με έσωσαν οικονομικά τον καιρό που οι junior της οικογένειας χάλαγαν τα ακουστικά σαν στραγάλια. Όσοι έχουν παιδιά 10+ χρονών καταλαβαίνουν σε τι αναφέρομαι. Με την πάροδο των χρόνων και την αλλαγή της συνδεσμολογίας των ακουστικών smartphone από το στάνταρτ OMTP στο CTIA (ας είναι καλά η Apple, καλά έπραξε τελικά) τα MH1 «ξεχάστηκαν» από την Sony. Τα χρόνια που ακολούθησαν επικράτησε η άποψη, και όχι άδικα, ότι τα προσφερόμενα δωρεάν ακουστικά μαζί με τα smartphone ήταν «της πυρκαγιάς» και το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι να αγοράσει ξεχωριστά επιπλέον ακουστικά. Φυσικά σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις και οι Samsung, Sony και ενίοτε οι HTC και LG προσέφεραν αξιοπρεπή ακουστικά/hands free.
Δεν συνηθίζω να βασίζω τις εκτιμήσεις μου όσον αφορά την ποιότητα ήχου ενός smartphone από τα ακουστικά που συνοδεύουν την συσκευή. Όμως σαν γνωστός άρρωστος στα περί του ήχου και της εικόνας, δεν ξέφυγε της προσοχής μου ότι η Samsung στην παρουσίαση του Galaxy S8 ανέφερε ότι τα ακουστικά της συσκευασίας είναι της AKG (θυγατρικής πλέον εταιρείας της Samsung) και κοστίζουν $99. Ποια είναι η AKG; είναι μία γνωστότατη εταιρία στους φίλους της υψηλής ποιότητας. Παράγει κυρίως ακουστικά και μικρόφωνα και ανήκει στον όμιλο εταιριών της Harman που έχει εξαγοραστεί από την Samsung. Πέρα από τις μαρκετινίστικες υπερβολές, τα εν λόγω ακουστικά, που ακούν στο όνομα EO-IG955, είναι της Samsung και έχουν ρυθμιστεί όσον αφορά την απόδοση τους από την AKG. Έτσι το σωστό είναι το «Samsung Earphones Tuned by AKG». Όταν λοιπόν έφτασε στα χέρια μου το Samsung Galaxy S8 είπα να δώσω λίγο παραπάνω χρόνο στην ακρόαση τους. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες νότες για να μείνω με ανοικτό το στόμα. Η επιστροφή των θρυλικών Sony με όνομα Samsung; Όχι, όχι, ακόμα καλύτερα. Ας ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι το Galaxy S8, όπως και τα προηγούμενα και τα επόμενα μοντέλα Galaxy S, σαν smartphone διαθέτουν ένα εξαιρετικό ηχητικό υποσύστημα με πολύ προχωρημένες ρυθμίσεις που φέρνουν τον ήχο στα μέτρα του καθενός. Τα ακουστικά Samsung EO-IG955 όμως που συνοδεύουν τα Galaxy S8, S8+, S9, S9+ και Note 8 είναι αποκάλυψη. Δεν αποδίδουν μόνο στα εν λόγω μοντέλα αλλά παντού και πάντα. Τηρουμένων των αναλογιών, εξάλλου προσφέρονται δωρεάν μαζί με την συσκευή, προσφέρουν απύθμενο μπάσο, αναλυτικές μεσαίες, ικανοποιητικές ψηλές και δυναμική περιοχή που δεν απογοητεύει.
Στα ακουστικά, ιστορικά και υποκειμενικά μου «πάει» ο ήχος της Sony. Τα έβαλα λοιπόν δίπλα στα αγαπημένα μου Sony των 100€ και στάθηκαν αξιοπρεπέστατα, ξεπερνώντας τα μάλιστα σε ανάλυση μεσαίων συχνοτήτων. Μόνη λεπτομέρεια άξια αναφοράς, τα μαξιλαράκια τους. Η Samsung αναφέρει ότι τα μαξιλαράκια της είναι πιο μαλακά από τον ανταγωνισμό για να βοηθήσουν στην πολύωρη ακρόαση μουσικής. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού όμως ο ήχος των Samsung EO-IG955 επηρεάζεται πολύ περισσότερο από την σωστή εφαρμογή των μαξιλαριών. Βέβαια στο Galaxy S8 με τα πολλά διαφορετικά μεγέθη που τα συνοδεύουν στην συσκευασία αυτό δεν είναι πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστάται να δώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να βρείτε το σωστό μέγεθος για εσάς. Πρέπει να εφαρμόζει σωστά χωρίς κενά αλλά και χωρίς «φεύγουν» μόνα τους από τα αυτιά ή να πονάνε από την πίεση στο σημείο εφαρμογής. Ως εδώ όλα καλά. Φανταστείτε όμως την έκπληξη μου όταν μετά από λίγο καιρό σε ένα Crazy Sundays του eshop.gr βγήκαν στο σφυρί για 12€. Ακουστικά δύο δρόμων για λιγότερα από 20€; Η ευκαιρία του αιώνα; Ναι, σίγουρα.
Στην πράξη, στον δρόμο προς την ηχητική απόλαυση υπήρξαν μερικές μικρές «απογοητεύσεις» που ευτυχώς ξεπεράστηκαν. Πρώτα – πρώτα τα ακουστικά δεν διέθεταν μαξιλαράκια διαφορετικών μεγεθών και τα μαξιλαράκια που υπήρχαν τοποθετημένα (το μικρό μέγεθος) ήταν μικρά για εμένα. Ευτυχώς είχα κρατήσει μερικές χιλιάδες μαξιλαράκια από τα Sony MH1 και τα φόρεσα στα Samsung EO-IG955. Τα μαξιλαράκια των Sony MH1 είναι από τα καλύτερα μαξιλαράκια που έχουν φτιαχτεί για ακουστικά λογικού κόστους και το μέγεθος τους είναι μόλις 1 χιλιοστό μικρότερο από τα Samsung EO-IG955 οπότε δεν υπάρχει θέμα προσαρμογής. Μάλιστα επειδή τα μαξιλαράκια της Sony είναι σκληρότερα από αυτά που έρχονται με τα Samsung EO-IG955 κάθονται καλύτερα στα αυτιά μου αλλά αυτό είναι υποκειμενικό. Μία μικρή έρευνα έδειξε ότι τα Samsung EO-IG955 made in China δεν διαθέτουν διαφορετικά μεγέθη μαξιλαράκια ενώ τα Samsung EO-IG955 made in Vietnam διαθέτουν τρία μεγέθη μαξιλαράκια. Έπειτα είναι το θέμα της ποιότητας ήχου. Ακούγοντας και τα Samsung EO-IG955 made in China και τα Samsung EO-IG955 made in Vietnam (έξι διαφορετικά δείγματα όλα αγορασμένα από eshop.gr) εντόπισα ηχητικές διαφορές. Το προσεκτικό στρώσιμο αρκετών ημερών είχε σαν αποτέλεσμα αυτές οι διαφορές να αμβλυνθούν αλλά παρέμειναν ακουστές στις λεπτομέρειες τους. Τα Samsung EO-IG955 made in China φαίνονται να κατεβαίνουν χαμηλότερα και να διαθέτουν καλύτερη διαφάνεια στις μεσαίες. Συμπτωματικό; Δεν γνωρίζω γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές μεταξύ διαφορετικών εργοστασίων του ίδιου κατασκευαστή αλλά υπάρχουν. Σαν προσωπική προτίμηση κλίνω υπέρ των κινέζικων αλλά αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα περιστασιακό και εξαρτάται από την εκάστοτε παρτίδα του eshop.gr. Φυσικά πάντα σαν σημείο αναφοράς στις ακροάσεις ήταν τα Samsung EO-IG955 που συνοδεύουν το Galaxy S8.
Μαϊμούδες και μπανάνες
Η τεράστια διαφορά τιμής μεταξύ του ηλεκτρονικού μαγαζιού της Samsung και των άλλων ηλεκτρονικών μαγαζιών έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν αν τα φθηνά Samsung EO-IG955 είναι απομιμήσεις και όχι αυθεντικά. Ένας μάλιστα φίλος, (ευχαριστώ Γιώργο), που αγόρασε τα Samsung EO-IG955 ξεχωριστά από το Amazon και επίσης τα πήρε «δώρο» μαζί με το Galaxy S9 έψαξε το θέμα περισσότερο και βρήκε μία ειδική ανάρτηση της Samsung για το θέμα.
Λοιπόν, με δύο λόγια, ναι, κυκλοφορούν απομιμήσεις Samsung EO-IG955 ακόμα και στο Amazon. Το πως θα καταλάβετε τις απομιμήσεις αναφέρεται στον παραπάνω σύνδεσμο. Πάντως θα αναφέρω ότι τα Samsung EO-IG955 που αγοράσαμε από το eshop.gr είναι αυθεντικά.
Samsung EO-IG955 και ξερό ψωμί;
Κάπως έτσι. Αν βρείτε τα αυθεντικά κάτω από 20€ είναι τεράστια ευκαιρία, τα αυτιά σας θα σας ευχαριστούν για χρόνια και η διάθεση σας από την ακρόαση μουσικής θα ανέβει πολλά επίπεδα. Προσέξτε όμως το θέμα με τα μαξιλαράκια. Χρειάζεστε μαξιλαράκια που να εφαρμόζουν σωστά στα αυτιά σας αλλιώς θα απογοητευτείτε. Έπειτα έχετε υπόψη σας ότι έχουμε ακούσει για ασυμβατότητες συγκεκριμένων μοντέλων smartphone (φυσικά άλλων κατασκευαστών) με το μικρόφωνο ή με την ρύθμιση της έντασης που δεν θέλουν να συνεργαστούν. Δοκιμάστε λοιπόν τα ακουστικά στην συσκευή σας.
Οι σοβαρές εταιρίες που προσφέρουν πρόσθετα μαξιλαράκια διαθέτουν πίνακες για την επιλογή μοντέλου. Στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστείτε το μοντέλο F4.0 επειδή η διάμετρος των ακουστικών είναι 5 χιλιοστά.
Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε μαξιλαράκια ή δεν γνωρίζετε που να βρείτε; Μήπως δε, υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη μαξιλαράκια στη αγορά ή είναι όλα ίδια; Όσον αφορά το μέγεθος δεν είναι όλα ίδια. Πρέπει η εσωτερική διάμετρος των μαξιλαρακίων, αυτή που εφαρμόζει στα ακουστικά, ok η τρύπα, να είναι συμβατή με την διάμετρο των ακουστικών. Τα Samsung EO-IG955 έχουν διάμετρο 5 χιλιοστά οπότε η εσωτερική διάμετρος στα μαξιλαράκια δεν πρέπει να υπερβαίνει επίσης τα 5 χιλιοστά. Ιδανικά δε πρέπει να κυμαίνεται από 4 μέχρι 5 χιλιοστά. Οι σοβαροί κατασκευαστές που προσφέρουν πρόσθετα μαξιλαράκια διαθέτουν πίνακες επιλογής για το σωστό μέγεθος/μοντέλο.
Στα INΛIRS το κατάλληλο μοντέλο είναι το AIR 1 σύμφωνα με τον πίνακα.
Επίσης διαθέτουν πίνακες για τις διαστάσεις που έχουν τα μαξιλαράκια στο άλλο άκρο τους, αυτό που μπαίνει στο αυτί. Εδώ υπάρχει μεγαλύτερη τυποποίηση και το μέγεθος medium ενός κατασκευαστή συνήθως είναι ανάλογο με το medium άλλου κατασκευαστή. Κοιτάξτε τις προδιαγραφές μεγέθους και στα δύο άκρα του μαξιλαρακίου. Στο πρακτικό μέρος τώρα, δεν έχουμε σκοπό να σας αφήσουμε παραπονεμένους αλλά δεν θα ασχοληθούμε με οποιαδήποτε μαξιλαράκια σιλικόνης: Ακόμα και στα μαξιλαράκια υπάρχουν λύσεις high-end και αυτές δεν είναι άλλες από τα πρόσθετα μαξιλαράκια που είναι φτιαγμένα από αφρό αργής ανάκτησης όπως οι γνωστές «κίτρινες» ωτοασπίδες. Φυσικά τα μαξιλαράκια αυτά είναι φτιαγμένα για χρήση με συγκεκριμένα ακουστικά και συχνά κοστίζουν «μία περιουσία» σε σχέση με το κόστος των προσιτών ακουστικών. Όμως αξίζουν και θα εκμαιεύσουν ακόμα και την τελευταία σταγόνα ηχητικής απόδοσης από τα ακουστικά. Ναι, αυτό ισχύει και στην περίπτωση των Samsung EO-IG955 γιατί προσφέρουν την καλύτερη δυνατή απομόνωση από το περιβάλλον.
Το μέγεθος των μαξιλαρακίων που εφαρμόζει στο αυτί είναι λίγο πολύ τυποποιημένο. Η διάμετρος των Small είναι γύρω στα 11 mm, των Medium γύρω στα 13 mm και των Large γύρω στα 14 mm.
Εδώ θα ταξιδέψουμε εκτός Ελλάδας στο Amazon.de. Πρώτος σταθμός τα κορυφαία παγκοσμίως μαξιλαράκια της αμερικάνικης Comply. Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να αγοράσετε πριν φτιάξετε ειδικά μαξιλαράκια για τα δικά σας αυτιά. Φτιάχνονται από αφρό αργής ανάκτησης που κατά την εταιρία διαθέτει το χαρακτηριστικό μνήμης. Για τα Samsung EO-IG955, τα «απλά» Comply TS-500 Comfort ζητούν 20€ για τρία ζευγάρια συν μεταφορικά. Αουτς!. Τα Comply TSX-500 Comfort PLUS που προφέρουν επιπλέον προστασία των ακουστικών από το κερί του αυτιού ζητούν 27€(!!!) για τρία ζευγάρια συν μεταφορικά. Αν μπορείτε να δικαιολογήσετε το έξοδο στον εαυτό σας δοκιμάστε τα. Δεν θα αντέξουν όσο τα μαξιλαράκια σιλικόνης αλλά, «ε, και τι έγινε;». Αυτό είναι το κόστος του high-end στα μαξιλαράκια και δεν είναι απαγορευτικό. Στην ιστοσελίδα της Comply θα βρείτε και άλλα μοντέλα από μαξιλαράκια για διαφορετικές χρήσεις εκτός των προαναφερόμενων «ξεκούραστων». Αν πάλι δεν μπορείτε να χωνέψετε το κόστος τους υπάρχουν πιο προσιτές προτάσεις στην κατηγορία. Για παράδειγμα τα Foamer F προσφέρουν 6 ζευγάρια μαξιλαράκια για 15€ συν μεταφορικά και τα INΛIRS AIR1 5 ζευγάρια μαξιλαράκια επίσης για 15€ συν μεταφορικά. Δεν τα έχουμε δοκιμάσει, όντας οπαδοί των μαξιλαρακίων σιλικόνης της Sony αλλά σας προσφέρουμε τους συνδέσμους.
Comply Sport Pro με προστασία από τον ιδρώτα, Isolation για πρόσθετη απομόνωση από το περιβάλλον, ιδανικό για αεροπλάνα και πορτοκαλί βαγόνια μετρό Αθήνας με 100db θόρυβο 😎, και τα δύο προαναφερθέντα μοντέλα Comfort για πολύωρη ξεκούραστη χρήση. Δείτε επίσης και τα ειδικά μοντέλα.
Βλέπω πολλούς που ανεβάζουν φωτογραφίες στο φατσοβιβλίο σχετικά με το χώρο ακρόασης τους επιδεικνύοντας τα μηχανάκια τους με αρκετή υπερηφάνεια. Σκέφτομαι ότι αν έκανα κάτι ανάλογο εν έτει 2018, απλά θα έβγαζα μία φωτογραφία από το smartphone μου μαζί με τα Samsung EO-IG955. Ο χώρος ακρόασης είναι κυριολεκτικά οπουδήποτε και η απόλαυση περισσή. Και δεν έχω κανένα φόβο να καταστρέψω τα πανάκριβα ακουστικά μου. Εσείς;