02/03/2012

Πάρτε DATA παιδιά !!!!

Μα καλά συνεννοημένοι ήταν όλοι τους; το τελευταίο διάστημα πέντε γνωστοί, φίλοι και συγγενείς είχαν θέματα με τις χρεώσεις δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι όχι, δεν ήταν συνεννοημένοι, αλλά απλά αναβάθμισαν την συσκευή τους αγοράζοντας smartphone με Android. Σε τρεις από τις περιπτώσεις οι πωλητές του καταστήματος τους ρώτησαν για το αν θέλουν να προσθέσουν κάποιο πρόγραμμα δεδομένων ή (στην περίπτωση των καρτοκινητών και καρτοσυμβολαίων) να προαγοράσουν κάποιο πακέτο δεδομένων, το οποίο φυσικά δεν αγόρασαν γιατί δεν κατάλαβαν τι είναι και γιατί «δεν ήθελαν Internet στο κινητό». Επίσης μόνο στην μία περίπτωση ο πωλητής «επενέβη» στην συσκευή και απενεργοποίησε από το μενού την ροή δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Χρεώσεις του τύπου ένα ευρώ την ημέρα για περιήγηση στο Internet για αρκετές ημέρες μέχρι να το καταλάβουν. Και μετά άρχισαν πρώτα οι γκρίνιες στις εταιρείες και μετά η προσφυγή στον ειδικό για αν τους πει τι να κάνουν. Ήμαρτον.
Τα smartphone είναι φορητοί υπολογιστές που συνδέονται ασύρματα και αυτόματα στο Internet είτε μέσω του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω ασύρματου δικτύου Wi-Fi στο σπίτι ή όπου αλλού είναι διαθέσιμο. Το Internet χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή δεδομένων όπως είναι οι πληροφορίες για τον καιρό, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η θέση στον χάρτη και τα νέα. Σαν αρχική ρύθμιση στις συσκευές, ο κανόνας είναι να επιτρέπεται η σύνδεση στο Internet μέσω του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας και γιαυτό τον λόγο τα δίκτυα προσφέρουν πακέτα δεδομένων με συγκεκριμένες χρεώσεις. Αν δεν αγοράσει κάποιος κάτοχος smartphone κάποιο πακέτο δεδομένων τότε υπάρχουν χρεώσεις που είναι σαφώς μεγαλύτερες και δεν συμφέρουν οικονομικά. Αν ο κάτοχος smartphone δεν ενδιαφέρεται για δεδομένα μέσω κινητής τηλεφωνίας και επιθυμεί να χρησιμοποιεί το smartphone του μόνο σαν απλό τηλέφωνο για όσο διάστημα βρίσκεται στον δρόμο, τότε είναι αναγκαίο πρώτα να συνεννοηθεί με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για το πως θα απενεργοποιήσει την κίνηση δεδομένων για την σύνδεση του και επιπρόσθετα να μην αγοράσει κάποιο πακέτο δεδομένων αλλά και να απενεργοποιήσει την κίνηση δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην συσκευή του. Όχι μην γελάτε. Υπήρξε περίπτωση όπου ο κάτοχος του smartphone δεν ήθελε «Internet» αλλά παρόλα αυτά αγόρασε πακέτο που περιελάμβανε SMS και δεδομένα.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι είναι λύση ο αποκλεισμός των δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε ένα smartphone γιατί έτσι του αφαιρούμε την μισή του «εξυπνάδα». Σύνδεση στο Internet μέσω Wi-Fi μπορεί να κάνει και ένα mp3όφωνο, αλλά μόνο ένα smartphone που έχει σύνδεση στο Internet μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας μπορεί να βρει φαρμακείο (αχρείαστο να ‘ναι) κοντά στο σημείο που βρίσκεστε. Ναι, μία νέα χρέωση μπήκε στην ζωή μας. Όμως μας προσφέρει τόσα περισσότερα.