02/03/2012

Όχι άλλα PDF manuals


Συμφωνώ απόλυτα με την μείωση της χρήσης χαρτιού αλλά μερικές φορές η κατάσταση ξεπερνάει τα όρια. Τι εννοώ; Το πρόσφατο παράδειγμα της γιαγιάς θα σας κάνει να καταλάβετε.
Η γιαγιά λοιπόν είναι μία παραδοσιακή γιαγιά. Δεν θέλει να βάλει στην ζωή της υπολογιστή, δεν θέλει ούτε να ακούσει για το Internet και κάθε προσπάθεια εμπλοκής της με τα smartphone καταλήγει στο «τι να το κάνω αυτό παιδάκι μου; Ούτε μηνύματα δεν ξέρω να στέλνω». Καταλαβαίνω, όλοι έχετε στην οικογένεια ένα ανάλογο μέλος στο οποίο προσπαθείτε μάταια να διδάξετε την χρήση της τεχνολογίας. Τι «θα βλέπεις αναλυτικά τον καιρό, θα βρίσκεις τις συνταγές που θέλεις» έχετε επιστρατεύσει, αποτέλεσμα μηδέν. Όμως η γιαγιά είναι ορκισμένος οπαδός της τηλεόρασης με τον «καιρό της ΕΤ3» το «ιατρικό κάθε Σάββατο μεσημέρι» και το σήριαλ κάθε μέρα στις επτά και κάτι.
Βλέποντας λοιπόν η γιαγιά την μεγάλη σαραντάρα τηλεόραση στο σπίτι των παιδιών, γλυκάθηκε. Το σκεφτόταν καιρό και μόλις ήλθε η ευκαιρία, όπου η τελευταία τηλεόραση-μπαούλο «παρέδωσε», πήρε την μεγάλη απόφαση. Η νέα τηλεόραση θα ήταν σαράντα+ ίντσες και φυσικά θα ήταν προσιτή γιατί φυσικά η γιαγιά δεν μπορεί να εμπεδώσει τρισδιάστατα κόλπα και σαρώσεις 1500 Hz («αυτά είναι για εσάς παιδιά μου»). Μετά από έρευνα στο Internet (των παιδιών) αποφασίστηκε να αγοραστεί μία προσιτή LG όπου οι 42 ίντσες της κόστιζαν κάτω από 400 ευρώ (μπράβο LG από τα παιδιά). Η νέα τηλεόραση πήρε την θέση της στο σαλόνι και άρχισε η διαδικασία ρύθμισης (ναι, από τα παιδιά). Η τηλεόραση όμως αν και προσιτή διαθέτει πλήθος ρυθμίσεων όπου κάποια κουμπιά δεν ήταν ξεκάθαρο το τι έκαναν και δυστυχώς χρειαζόταν να επιστρατευτεί η διαδικασία RTFM. Το τυπωμένο εγχειρίδιο δεν περιελάμβανε παρά τα βασικά. Ούτε την διαδικασία συναρμολόγησης δεν έδειχνε καλά - καλά. Το πλήρες εγχειρίδιο βρισκόταν σε αρχείο .pdf στο συνοδευόμενο CD. Ναι, αλλά στο σπίτι της γιαγιάς δεν υπήρχε υπολογιστής και το smartphone (των παιδιών) δεν διαβάζει CD. Το κατέβασμα του εγχειριδίου από το Internet δεν βοήθησε και πολύ μιας και το αρχείο είναι φτιαγμένο για να διαβάζεται από οθόνη υπολογιστή και όχι από smartphone. Για να μην τα πολυλογούμε, η γιαγιά έμεινε με «αρρύθμιστη» τηλεόραση μέχρι να έλθει το laptop (των παιδιών) με φορτωμένο το εγχειρίδιο. Πρέπει όλες οι γιαγιάδες να έχουν πλέον παιδιά με υπολογιστές; έτσι φαίνεται.
Πέρα από το χαρακτηριστικό παράδειγμα της γιαγιάς, η παντελής σχεδόν απουσία τυπωμένων εγχειριδίων προκαλεί μία σχετική γκρίνια. Οι ρυθμίσεις των κορυφαίων ενισχυτών ή των τηλεοράσεων απαιτούν ξεσκόνισμα του εγχειριδίου και γιαυτό χρειάζεται απαραίτητα φορητός υπολογιστής ή ταμπλέτα στο σαλόνι κατά την εγκατάσταση. Μέση λύση δεν υπάρχει;