01/03/2012

Δοκιμές - δοκιμές - δοκιμές


May you live in interesting times... ή το όνειρο μίας σοβαρής και τεχνολογικά προηγμένης ιντερνετικής παρουσίας

Θα πίστευε αφελώς κάποιος (μαντέψτε ποιος…  το βρήκατε) ότι η δημιουργία μίας αξιοπρεπούς αλλά και συνάμα τεχνολογικά φευγάτης διαδικτυακής παρουσίας περιορίζεται μόνο από την φαντασία των γραφιστών του Διαδικτύου. Φευ.
 Έχοντας άμεση επαφή την τελευταία δεκαετία με τους ανθρώπους που φτιάχνουν τον κώδικα των ηλεκτρονικών δρώμενων αλλά και τους καλλιτέχνες του δημιουργικού, πίστευα ότι θα απαιτούσε λίγο παραπάνω προσπάθεια για να προσφερθεί μία πλούσια και μοντέρνα εμπειρία στον, ηλεκτρονικά προερχόμενο, φίλο – επισκέπτη. Η πράξη όμως, όπως αποδείχθηκε, ήταν πολύ μακριά από την θεωρία.
Πρώτη Διαπίστωση. Δεν υπάρχει ακόμα ικανή τεχνογνωσία των νέων τεχνολογιών του Internet.
Ωραία είναι να μιλάμε για νέες τεχνολογίες σαν ονόματα ή συντομεύσεις. Τι γίνεται όμως όταν χρειαστεί να τις υλοποιήσουμε; Ημέρες επί ημερών για φαινομενικά απλές αλλαγές, «μου είπες, σου είπα», «δεν γίνεται», και διάφορα άλλα άκομψα. Αν στην εξίσωση μπει και ο υιός του πειραματισμού και των συνεχών δοκιμών νέων εργαλείων και σεναρίων τύπου «τι θα γινόταν αν χρησιμοποιούσαμε…» καταλήγουμε σε σίγουρα «θέματα».
Δεύτερη Διαπίστωση. Όλοι οι browsers δεν είναι ίδιοι στην υποστήριξη ιντερνετικών τεχνολογιών.
Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αλήθεια. Και δεν αναφέρομαι σε παλαιότερες εκδόσεις των φυλλομετρητών αλλά στις τελευταίες και υποτίθεται πιο ενημερωμένες εκδοχές τους. Μαύρα κουτάκια, αδυναμία μορφοποίησης σελίδων και άλλα χαριτωμένα είναι καθημερινή υπόθεση αν ξεφύγουν τα εργαλεία δημιουργίας από τα βασικά. Ο browser Google Chrome είναι ο πιο «συμβατός» και καλοσυνάτος, αμέσως μετά έρχεται ο Mozilla Firefox, έπεται ο Safari της Apple και τελευταίος με διαφορά ο Internet Explorer της Microsoft.
Τρίτη Διαπίστωση. Η υποδομή του περιεχομένου του Internet αλλάζει.
Τι ήταν αυτή η βόμβα που έριξε πρόσφατα η Adobe περί παύσης της υποστήριξης της τεχνολογίας Flash σε φορητές συσκευές; Πολλοί έγραψαν ότι Flash is dead, και συμφωνώ απόλυτα. Και καλά, όλα τα Flash-οπαίχνιδα θα μετατραπούν, αλλά τι θα γίνει με όλους τους δικτυακούς τόπους με εφέ και βίντεο, όλες τις διαφημίσεις που βασίζονται στη Flash; Πότε, πως και πόσο εύκολα θα μετατραπούν; Φτου, πίσω στο σχεδιαστήριο, δεν έχει flash menus. Από την άλλη όμως η υποστήριξη HTML5/CSS3 δεν είναι ακόμα καθολική και απρόσκοπτη.
Τι μένει; Ο ελάχιστος κοινός τόπος, το (προσωρινό) χαμήλωμα των προσδοκιών, τουλάχιστον αρχικά, και ακόμα περισσότεροι πειραματισμοί και δοκιμές με ακόμα περισσότερα εργαλεία. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Δεν θα μείνει ούτε πετραδάκι στην θέση του. Όπως γίνονται φύλλο και φτερό τα μηχανάκια και οι τεχνολογίες τους, έτσι και στα εργαλεία του διαδικτύου, η βουτιά στα βαθιά είναι εκ των ουκ άνευ. Το Digital Living μπαίνει σε διαρκή και παρατεταμένη δοκιμαστική φάση, ελπίζω μόνο αυτή η φάση να διαρκέσει λιγότερο από την αντίστοιχη του Gmail.
Η παρέλαση από τον πάγκο των δοκιμών χορταστική: όλα τα γνωστά και μη, δωρεάν και επαγγελματικά, εργαλεία, από web editors όπως τα Dreamweaver, Expression, KompoZer, WebPlus και Fusion, από CMS και Blog-οειδή όπως τα Wordpress, Joomla, Drupal και Blogger αλλά και online εργαλεία όπως το Google Sites. Οι «καστομιές» (βλέπε λύσεις custom του Μήτσου με την δικιά του πλατφόρμα) αποκλείονται. Για να μην ξαναζήσουμε το έργο των περασμένων δεκαετιών με τα εμπορικά και λογιστικά προγράμματα σήμερα στο Internet. Στο κάτω – κάτω έχουμε βάλει μυαλό. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η πρώτη «δοκιμαστική προέκδοση» της διαδικτυακής παρουσίας του Digital Living έχει περάσει από πέντε «προεκδόσεις» του Dreamweaver, τρεις του WordPress, πέντε του Blogger και αρκετό κώδικα «στο χέρι». Το blog έχει σύνδεση μέσω των κύριων μενού με το υπόλοιπο site αλλά με βασικές οπτικές διαφοροποιήσεις που κάνουν το ιστολόγιο πιο εύκολα αναγνωρίσιμο για τον επισκέπτη. Τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του το Digital living θα αλλάζει εμφάνιση σύμφωνα με την πορεία των δοκιμών των εργαλείων και γιαυτό μην σας ξενίσει η φαινομενική έλλειψη ταυτότητας και τάξης. Κάτω από την επιφάνεια γίνονται πολλές εργασίες αναδόμησης, εργασίες για τις οποίες θα ενημερώνεστε από το ιστολόγιο. Καλώς τους.