01/12/2016

Θέλω smartphone 2017

Τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε smartphone
Τα smartphones ή τα λεγόμενα έξυπνα κινητά τηλέφωνα δεν είναι απλά κινητά τηλέφωνα. Είναι φορητοί υπολογιστές «τσέπης» με τους οποίους μπορείτε να ακούσετε μουσική και ραδιόφωνο, να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο, να δείτε ταινίες, να περιηγηθείτε στο Internet, να επικοινωνήσετε μέσω κοινωνικών δικτύων, να βρείτε τον δρόμο σας μέσω GPS, να διαβάσετε τα νέα, να μάθετε τον καιρό, να βρείτε πληροφορίες, να παίξετε παιχνίδια, να διαβάσετε βιβλία, να τρέξετε εξειδικευμένες εφαρμογές και φυσικά να επικοινωνήσετε μέσω κλασσικών φωνητικών κλήσεων στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας.
Τα smartphone διαθέτουν ενσωματωμένους ένα πλήθος από αισθητήρες για να υπολογίζουν την θέση, την κίνηση και την επιτάχυνση του μηχανήματος προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μοναδικές δυνατότητες που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη κατηγορία φορητών συσκευών. «Ποιο είναι το κοντινότερο εφημερεύον φαρμακείο, ΑΤΜ, βενζινάδικο, supermarket ή ζαχαροπλαστείο στην περιοχή που βρίσκομαι;» Αυτά είναι ερωτήματα που μπορεί εύκολα και γρήγορα να απαντήσει ένα smartphone.
Τα smartphone με την μορφή που έχουν σήμερα έκαναν την εμφάνιση τους πριν από πολλά - πολλά χρόνια, δηλαδή το 2007, και από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τότε ήταν που η Apple με το πρωτοποριακό iPhone άλλαξε τα δεδομένα της αγοράς των κινητών τηλεφώνων. Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν έστω και πριν από ένα χρόνο μιας και η παγκόσμια αγορά των smartphone αλλάζει εντυπωσιακά γρήγορα. Μάλιστα το κύριο στοιχείο που την χαρακτηρίζει, παρά την επιβράδυνση της αύξησης του ρυθμού των πωλήσεων, είναι η δυναμικότητα της. Πολλοί αγοράζουν κινητό τηλέφωνο και κατ’ επέκταση σήμερα smartphone με κύριο κριτήριο το κόστος και την εμφάνιση. Μήπως όμως υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν διαλέξετε smartphone; Σίγουρα ναι. Η οθόνη, ο επεξεργαστής και η πλατφόρμα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν την συνολική εμπειρία που θα αποκομίσετε. Δείτε πως επηρεάζουν το νέο σας επικοινωνιακό σύντροφο.
Πλατφόρμα
Δύο είναι σήμερα τα κύρια οικοσυστήματα στα smartphone όπως μαρτυρούν τα μερίδια αγοράς. To Android της Google και το iOS της Apple. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Το Android της Google είναι ανοικτό και μάλιστα ευαγγελίζεται αυτή την ελευθερία του. Η Google κατασκευάζει το λειτουργικό σύστημα Android και οι κατασκευαστές συσκευών είναι ελεύθεροι να το τοποθετήσουν στα προϊόντα τους. Μπορούν δε να προσθέσουν και «τις δικές τους ιδέες» μέσα σε λογικά πλαίσια και έτσι να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Υποστηρίζεται από το Google Play Store για εφαρμογές και όπως είναι αναμενόμενο πολλοί κατασκευαστές συσκευών έχουν ανέβει στο άρμα του Android: Οι λεγόμενοι πρώτης γραμμής είναι αλφαβητικά οι HTC, Motorola (Moto), Samsung και Sony. Τα δυνατά τους χαρακτηριστικά είναι η σχεδίαση, οι προηγμένες προδιαγραφές, η ποιότητα κατασκευής, η υποστήριξη και η εμπειρία χρήσης. Από την άλλη παρατάσσονται οι μεγάλοι και μικροί επώνυμοι Κινέζοι και μη: Huawei, Lenovo, LG, OPPO, TCL, Vivo, Xiaomi, ZTE και άλλοι μικρότεροι. Κύριο διαφοροποιό τους στοιχείο το χαμηλότερο απαιτούμενο κόστος κτήσης για τις προσφερόμενες προδιαγραφές. Γίνονται εκπτώσεις «αλλού» για να επιτευχθεί ο στόχος της οικονομίας; Η προσωπική μας γνώμη είναι ότι σαφώς ναι και γίνονται. Τέλος, κάπου εκεί στην άκρη στέκονται και οι ανώνυμοι-επώνυμοι Κινέζοι και μη κατασκευαστές που δουλεύουν φασόν για όποια ετικέτα χρειάζεται συσκευές. Ο σημαντικός αυτός αριθμός κατασκευαστών εγγυάται ευρεία επιλογή συσκευών που αρχίζουν από τα περίπου 50 ευρώ και παράλληλα καταλήγει σε ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς που ξεπερνάει το 80%(!).
Το iOS της Apple είναι ένα δημοφιλέστατο οικοσύστημα με μεγάλο ποσοστό «ώριμων» εφαρμογών και ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης. Υποστηρίζεται από το λειτουργικό σύστημα iOS, την εφαρμογή iTunes με το ονομαστό App Store, και τρέχει σε συσκευές iPhone, iPad και iPod touch. Το οικοσύστημα της Apple είναι «κλειστό» και αφιερωμένο σε προϊόντα κατασκευασμένα από την Apple. Το πλεονέκτημα είναι ο καλύτερος έλεγχος ενώ το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να συνδυαστεί αναγκαστικά με προϊόντα Apple που δεν είναι πάντα και τόσο προσιτά ή φευγάτα τεχνολογικά πλέον.
Κόστος
Το κόστος της συσκευής είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή ενός smartphone. Για χάρη οικονομίας αναφερόμαστε στο κόστος πριν από τις όποιες επιδοτήσεις ή εκπτώσεις-προσφορές. Στο στρατόπεδο του Android υπάρχουν συσκευές που αρχίζουν από τα 50 ευρώ ή ακόμα και λιγότερα, και φθάνουν ή ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Είναι λοιπόν φανερό ότι όλες οι συσκευές δεν είναι οι ίδιες και δεν προσφέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Φυσικά ισχύει, όπως και σε κάθε τεχνολογικό προϊόν, ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης αλλά σε αυτή τη ζωή ότι πληρώσεις παίρνεις. Τα κύρια σημεία που κάνουν τις συσκευές να ξεχωρίζουν είναι το μέγεθος της οθόνης, η ταχύτητα του επεξεργαστή και η μνήμη που διαθέτουν. Τα οικονομικά smartphone με κόστος μέχρι περίπου 150 ευρώ ανταποκρίνονται στα βασικά αλλά δεν μπορούν να τρέξουν όλες τις εφαρμογές και τα παιχνίδια και δεν προσφέρουν την πλήρη εμπειρία περιήγησης στο Internet. Οι συσκευές με κόστος από τα 150 και πάνω ευρώ προσφέρουν «τα πάντα» και ακόμα περισσότερα, ενώ από 300€ και πάνω έχετε «τα πάντα όλα» και σχεδίαση. Η Apple στα smartphone ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Οι τιμές είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» γενικώς. Δεν θα το σχολιάσουμε άλλο.
Hardware: Οθόνη - Επεξεργαστής - Μνήμη
Στην πλατφόρμα του iOS οι επιλογές είναι λίγες και δεδομένες. Ότι προσφέρει η Apple. Όμως στo Android υπάρχουν πολλές «ποικιλίες» που καταλήγουν και σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Ας εξειδικεύσουμε τους τομείς οθόνη, επεξεργαστής και μνήμη στην πλατφόρμα του Android για να καταλάβετε καλύτερα τις διαφορές και το τι θα πρέπει να περιμένετε για το ζητούμενο κόστος.
Οθόνη: Η οθόνη αποτελεί την μισή εμπειρία ενός smartphone. Σημασία έχει όχι μόνο το μέγεθος της διαγωνίου της αλλά και η ανάλυση της (που μετριέται σε εικονοστοιχεία). Στα πολύ προσιτά smartphone συνήθως βρίσκουμε οθόνες μεγέθους διαγωνίου περί των 4 ιντσών και ανάλυσης 800x480 εικονοστοιχείων. Αυτή η βασική οθόνη ανήκει μάλλον στο παρελθόν και είναι περιοριστική. Στο αμέσως επόμενο σκαλοπάτι η διαγώνιος ανεβαίνει στις 4,5 - 5 ίντσες και η ανάλυση στα 960x540 ή περισσότερα εικονοστοιχεία. Εδώ οι περιορισμοί είναι πολύ μικρότεροι έως ανύπαρκτοι και τρέχει η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών και των παιχνιδιών. Ακόμα πιο πάνω υπάρχουν οι οθόνες 5,1 – 6 και πλέον ιντσών με ανάλυση 1920x1080 ή ακόμα και μεγαλύτερη που προσφέρουν και λόγω ανάλυσης αλλά και λόγω μεγέθους την πλήρη εμπειρία που μπορεί να προσφέρει ένα smartphone αλλά και λίγο παραπάνω. Συνήθως διαθέτουν ικανή ποιότητα και λεπτομέρεια στην απεικόνιση έτσι ώστε να προβάλλουν καθαρά τους χαρακτήρες και να αποτελούν καλή λύση για διάβασμα και ιντερνετικά κόλπα.
Επεξεργαστής: Στα smartphone ο βαθμός ολοκλήρωσης των τσιπ είναι μεγάλος λόγω περιορισμένου χώρου. Έτσι αυτό που ονομάζουμε γενικά επεξεργαστή είναι ένα σετ επεξεργαστή-συνεπεξεργαστή γραφικών-ελεγκτή μνήμης-μνήμης και περιφερειακών τηλεπικοινωνιακών τσιπ. Ο επεξεργαστής ακολουθεί μία σχεδόν παράλληλη πορεία με τις οθόνες. Στα πολύ προσιτά smartphones οι ταχύτητες είναι συνήθως απελπιστικά αργές χωρίς ιδιαίτερα καλούδια για γραφικά. Έτσι πολλά παιχνίδια δεν παίζουν σωστά, οι εφαρμογές σέρνονται και η ιντερνετική εμπειρία είναι περιορισμένη. Στο αμέσως επόμενο σκαλοπάτι ο επεξεργαστής ανεβαίνει σε συχνότητα, γίνεται τετραπύρηνος στα 1+ GHz και προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εφαρμογών, την πλειονότητα των παιχνιδιών και συνάμα τρέχει όλο το περιεχόμενο του Internet. Μετά αρχίζουν οι οκταπύρηνοι επεξεργαστές και οι αστρονομικές συχνότητες λειτουργίας που ξεπερνούν ακόμα και τα 2 GHz.
Μνήμη: Υπάρχουν τρία είδη μνήμης που χαρακτηρίζουν ένα smartphone:
1. Η μνήμη RAM χρησιμοποιείται για την εκτέλεση προγραμμάτων. Γενικά η μνήμη RAM για μία δεδομένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για ένα smartphone. Χμ. Για τις μοντέρνες εκδόσεις του Android (6,0 και πάνω) τα 2 GB αρκούν. Για τις πιο παλιές μπορείτε να κατέβετε στο 1,5 GB, αλλά οτιδήποτε λιγότερο είναι περιοριστικό.
2. H εσωτερική μνήμη του μηχανήματος χρησιμοποιείται κυρίως για το σύστημα και την αποθήκευση των εγκατεστημένων εφαρμογών. Εδώ θέλει προσοχή αν είστε οπαδός των εφαρμογών και επιθυμείτε να έχετε 200 apps εγκατεστημένα στο smartphone σας. Ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού συστήματος και το ποιόν των εφαρμογών η μνήμη του smartphone τελειώνει «γρήγορα» με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να έχετε ένα πλήθος εγκατεστημένο στο μηχανάκι. Πρακτικά το όριο των πολύ προσιτών smartphone με 4 GB είναι αρκετά μικρότερο από τις 50 εφαρμογές, το όριο των smartphone με 8 GB μνήμης είναι οι περίπου 100 εφαρμογές, το όριο των smartphone με 16 GB είναι οι 200 εφαρμογές και στα κορυφαία smartphone μπορεί να ανέβει τις 300 και πλέον εφαρμογές. Σημειώνοντας βέβαια τα παραπάνω θα υπογραμμίσουμε ότι οι εφαρμογές του Android είναι σαν την Άγρια Δύση. Τριακόσιες καλογραμμένες τρέχουν καλά, μία κακογραμμένη κολλάει το σύμπαν και γεμίζει όλο το μηχανάκι (βλέπε facebook).
3. H εξωτερική μνήμη αποθήκευσης με μορφή κάρτας SD στην πλειονότητα των smartphone. Χρησιμοποιείται για την αποθήκευση μουσικής, φωτογραφιών, βίντεο και οποιουδήποτε είδους αρχείων σαν μνήμη τύπου «εξωτερικό USBάκι». Με προσοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αποθήκευση εφαρμογών και δεδομένων των εφαρμογών αν αυτό υποστηρίζεται από τον δημιουργό τους. Όμως σε αυτήν την περίπτωση συνιστούμε αυτοσυγκράτηση για να μην προκληθούν προβλήματα στην λειτουργία του μηχανήματος. Προσοχή; Αυτοσυγκράτηση; Ναι. Τέλος, ανάλογα με τις προδιαγραφές του μηχανακίου χρειάζεται να προσεχθούν οι προδιαγραφές ταχύτητας της μνήμης SD. Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι οι πολλές εφαρμογές καλύτερα είναι να δείτε ένα μοντέλο αρκετή εσωτερική μνήμη (16 GB και πάνω). Συνοψίζοντας, τα προσιτά smartphone κόστους μέχρι περίπου 150 ευρώ διαθέτουν συνήθως οθόνες μικρού μεγέθους και χαμηλής ανάλυσης και βασικούς επεξεργαστές προσφέροντας ένα (γενναίο) υποσύνολο της συνολικής εμπειρίας του Internet των εφαρμογών και των παιχνιδιών. Τα smartphone άνω των 150 περίπου ευρώ διαθέτουν ότι χρειάζεται για να προσφέρουν την πλήρη εμπειρία περιήγησης στο Internet, τρεξίματος εφαρμογών, ανάγνωσης και λογικών παιχνιδιών. Τα κορυφαία μοντέλα τρέχουν τα πάντα και γρήγορα, μπορούν να σηκώσουν ένα πλήθος εφαρμογών και είναι χάρμα οφθαλμών με μεγάλες, προχωρημένες τεχνολογικά και φωτεινές οθόνες.
Έκδοση λειτουργικού συστήματος
Ρόλο, αλλά όχι και τόσο σημαντικό πλέον, παίζει και η έκδοση του λειτουργικού συστήματος του smartphone. Ο λόγος φυσικά για το περιβόητο Android fragmentation, τις πολλές διαφορετικές εκδόσεις του Android που κυκλοφορούν ταυτόχρονα στην αγορά. Γιατί αυτό να αποτελεί θέμα; Γιατί κάθε νέα έκδοση του Android προσφέρει πολλά περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη και θα περίμενε κανείς ότι κάθε συσκευή θα αναβαθμιζόταν για να ενσωματώσει τα νέα αυτά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Οι αιτίες εστιάζονται στην συνεχή ανάπτυξη, στον ανελέητο ανταγωνισμό και στον μεγάλο συγκριτικά αριθμό διαφορετικών μοντέλων συσκευών. Το αποτέλεσμα είναι το να υπάρχουν συσκευές οι οποίες δεν εκμεταλλεύονται πλήρως όλα όσα έχει να προσφέρει η πλατφόρμα. Επίσης αυτό δυσκολεύει και τους δημιουργούς εφαρμογών γιατί χρειάζεται να υποστηρίξουν πολλές εκδοχές του Android και όχι μία.
Υπάρχει λύση; Ψάξτε για συσκευή με έκδοση Android τουλάχιστον 6 (κωδικός Marshmallow). Η έκδοση αυτή είναι ότι πιο ώριμο και σταθερό έχει προσφέρει η Google. Τέρμα τα κολλήματα και οι επανεκκινήσεις. Από εκεί και πέρα η έκδοση 7 (κωδικός Nougat) απλά προσθέτει χαρακτηριστικά. Πιο πίσω τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Θα αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία της σημερινής γενιάς των εφαρμογών απαιτεί έκδοση 4.1.2 (κωδικός Jelly Bean) και πάνω. Από εκεί και κάτω μάλλον έφτασε η ώρα της αντικατάστασης. Αντίθετα με το Android, η κατάσταση στο iOS είναι πολύ πιο ομαλή. Οι κυκλοφορίες συσκευών των τελευταίων δύο ετών αναβαθμίζονται τακτικά από την Apple στην τελευταία έκδοση.
Data
Smartphone εξ ορισμού σημαίνει συνεχής και ανηλεής σύνδεση στο Internet. Έτσι ενώ οι συσκευές διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με ασύρματα δίκτυα Wi-Fi, όταν είστε «στο δρόμο» χρειάζεται σύνδεση δεδομένων μέσω του παρόχου κινητής τηλεφωνίας και του δικτύου 4G / 3G. Μην σκεφτείτε καν την αγορά ενός smartphone πριν κανονίσετε με τον πάροχο σας ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα δεδομένων. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν φροντίσει να προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία επιλογών είτε πρόκειται για σύνδεση συμβολαίου είτε για καρτοκινητό. Πόσο γενναιόδωροι πρέπει να είστε με τα «data» σας; για απλή ανάγνωση νέων και e-mail φθάνουν 100 – 300 ΜΒ τον μήνα. Για θέαση βίντεο, μπορεί να ξεπεράσετε ακόμα και το 1 GB το μήνα. Με όλα ανοιχτά και συνεχές κατέβασμα μπορείτε να ξεπεράσετε τα 100ΜΒ σε λιγότερο από μία ημέρα. Σε κάθε περίπτωση «κολλήστε» στις φωνητικές κλήσεις και τα SMS της επιλογής σας και τα ανάλογα δεδομένα.
Αξεσουάρ;
Ναι, αξεσουάρ. Αν το μόνο που θέλετε είναι ένα smartphone για την συνήθη χρήση, αγνοήστε αυτήν την ενότητα. Αν όμως θέλετε ένα smartphone σύντροφο στο ψάρεμα, στην ορειβασία ή στην προπόνηση τότε καλό θα ήταν να ελέγξετε και την ύπαρξη των ανάλογων αξεσουάρ. Συνήθως τα πιο δημοφιλή μοντέλα διαθέτουν και την πιο μεγάλη γκάμα αξεσουάρ, με κορυφαίο το iPhone της Apple όπου μπορείτε κυριολεκτικά να βρείτε τα πάντα είτε από την Apple είτε από τρίτους κατασκευαστές. Τα πιο συνήθη αξεσουάρ είναι θήκες προστασίας, διάφανα φιλμ προστασίας οθόνης, καλώδια φόρτισης στο αυτοκίνητο, βάσεις τοποθέτησης στο αυτοκίνητο και άλλα περισσότερο και λιγότερο κοινά. Σε κάθε περίπτωση, αν χρειάζεστε σοβαρή αυτονομία πέρα από τα κλασικά καλώδια πρέπει να επενδύσετε σε μία πρόσθετη μπαταρία ή αν αυτό δεν είναι εφικτό σε μία εξωτερική μπαταρία ή σε μία μπαταρία – θήκη.
Για την ιστορία
Για όσους ενδιαφέρονται για λίγη ιστορία, θα κάνουμε μία μικρή αναδρομή που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την σημερινή κατάσταση. Πρόδρομος των smartphone ήταν τα PDA (Personal Digital Assistant). Η πρώτη φορά που ακούστηκε ο όρος PDA αφορούσε το Newton της Apple και αποδίδεται στο πρώην αφεντικό της Apple, John Sculley, τον άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία σαν «αυτός που έδιωξε τον Steve Jobs». Τα PDA ήταν ηλεκτρονικές ατζέντες προσωπικής οργάνωσης, κάτι σαν τα filofax του παλιού χάρτινου καιρού. Διέθεταν, για τα δεδομένα της εποχής, μεγάλη οθόνη αφής και συνδεσιμότητα με υπολογιστές και δίκτυα. Με τον καιρό και την εξέλιξη, προστέθηκε και η λειτουργικότητα του κινητού τηλεφώνου και διάφορα άλλα καλούδια. Στην ιστορία έχουν μείνει οι συσκευές της σειράς Communicator της Nokia, τα Palm και τα Windows phones της HP και άλλων.
Το πρώτο βήμα προς την σημερινή μορφή των smartphone το έκανε η RIM το 2002: Παρουσίασε το θρυλικό Blackberry. Η συνεχής σύνδεση δεδομένων και η πλήρης λειτουργικότητα email έθεσαν τις βάσεις για τα έξυπνα κινητά όπως τα θεωρούμε σήμερα. Το Blackberry, πριν από δέκα χρόνια, όπου το email ήταν ο κύριος τρόπος επικοινωνίας, θεωρείτο το απόλυτο επαγγελματικό εργαλείο αλλά συνάμα και το απόλυτο business status symbol. Παρόλα αυτά, το κόστος ήταν αυξημένο και η χρήση του εστιάστηκε στην πολυεθνική επιχειρηματική κοινότητα. Έτσι το ποσοστό των smartphones στην αγορά των κινητών τηλεφώνων παρέμενε σε μονοψήφια νούμερα.
Δύο γεγονότα όμως άλλαξαν τον ρου της ιστορίας και έφεραν τα smartphone στο ευρύ κοινό: Το πρώτο ήταν το 2007 όταν η Apple αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι της κινητής τηλεφωνίας με ένα καινούριο γκάτζετ που έμελε να ανοίξει την αγορά των έξυπνων κινητών. Έχοντας αλώσει την αγορά των mp3όφωνων, η Apple με μία μεγαλοφυή κίνηση όρμησε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και στους λεγόμενους υπολογιστές παλάμης. Επειδή όμως η κατηγορία αυτή ήταν λίγο πολύ αδιάφορη για το πλατύ κοινό, η Apple έπρεπε να διαφοροποιηθεί από τα καθιερωμένα. Έκανε λοιπόν αυτό που ξέρει καλύτερα: έφτιαξε μία νέα πλατφόρμα hardware-software που βασιζόταν σε πρωτοποριακά για την εποχή χαρακτηριστικά. Το hardware το ονόμασε iPhone και ήταν ένας φορητός υπολογιστής μεγέθους παλάμης που είχε ενσωματωμένη την λειτουργικότητα του iPod και επιπλέον μπορούσε να πραγματοποιήσει και τηλεφωνικές κλήσεις. Σημείο αιχμής αποτέλεσε η οθόνη αφής και η απαράμιλλη εμπειρία που προσέφερε στην καθημερινή χρήση. Το software βασίστηκε στο πολύ επιτυχημένο μοντέλο του iTunes με κατάλληλες προεκτάσεις για αγορά και διαχείριση εφαρμογών και έλεγχο των τηλεφωνικών χαρακτηριστικών. Το βασικότερο όλων ήταν ότι δεν έλειπε κάτι βασικό, και δεν χτύπαγε τίποτα το σημαντικό. Όλο το οικοσύστημα δούλευε καλά σύμφωνα με τα αναμενόμενα. Η επιτυχία δεν άργησε να έλθει, ο ανταγωνισμός ξύπνησε και άρχισε να τρέχει και η «νέα» αγορά των smartphone δεν άργησε να πιάσει διψήφια ποσοστά.
Παράλληλα το 2007 η Google ανακοίνωσε το Open Handset Alliance, ένα κονσόρτιουμ εταιριών για την προώθηση ανοικτών στάνταρτ σε φορητές συσκευές. Βάση του όλου εγχειρήματος ήταν το λειτουργικό σύστημα – πλατφόρμα Android. Μέχρι το 2009 δεν ακούστηκαν και πολλά νέα για το Android και πολλοί πίστεψαν ότι θα ήταν ένα ακόμα αποτυχημένο εγχείρημα. Όμως οι πρώτες συσκευές άρχισαν σύντομα να εμφανίζονται στην αγορά. Οι αρχικές εκδόσεις του Android μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν «ελλιπείς» αλλά η εξέλιξη και οι βελτιώσεις εξέπληξαν και τους πλέον κυνικούς. Το Android σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της ενηλικίωσης.