06/12/2016

Θέλω Samsung Galaxy S με λογικό κόστος

H Samsung έχει παραδοσιακά αναλάβει τον ρόλο του βασικού εκπροσώπου του στρατοπέδου του Android στον πόλεμο των πλατφορμών Android - iOS. Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται ανελέητος για χρόνια στην αγορά όπου, μετά τις πρώτες νίκες της Apple, η Samsung φαίνεται ότι γύρισε το παιχνίδι. Οι «εχθροπραξίες» επεκτάθηκαν και στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου μετά από αγώνες 4 ετών η Samsung κέρδισε μία σημαντική νίκη υπέρ της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το πιο προηγμένο όπλο της Samsung είναι, δίχως άλλο, η κορυφαία της σειρά Galaxy S. Στην Ευρώπη οι κύριες σειρές smartphone Galaxy είναι τρεις: η κορυφαία Galaxy S, η μεσοϋψηλή Galaxy A και η μεσαία Galaxy J. Πιο ψηλά υπάρχει η πολύπαθη σειρά επαγγελματικών ταμπλετόφωνων Galaxy Note. Η σειρά Galaxy S διαθέτει πάντα την πιο προηγμένη τεχνολογία για την εποχή της και κρατάει πολύ καλά στον χρόνο. Αυτό το χαρακτηριστικό βέβαια δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε από την Samsung αλλά ούτε και από το αγοραστικό κοινό που μπορεί να επωφεληθεί από την πολιτική της εταιρείας να διατηρεί πολλαπλά μοντέλα την ίδια στιγμή στην αγορά. Κυκλοφόρησε για παράδειγμα το Galaxy S7; Το Galaxy S5 και το Galaxy S6 παραμένουν στην αγορά αλλά πέφτουν σε κόστος και/ή εμφανίζεται και μία ανανέωση τους με φρέσκες προδιαγραφές. Έτσι απλά λοιπόν ο καθένας μπορεί να αγοράσει με λογικό κόστος μία κορυφαία συσκευή του προηγούμενου χρόνου (ή ακόμα καλύτερα μία ανανεωμένη κορυφαία συσκευή του προηγούμενου χρόνου) και να κάνει μία χαρά την δουλειά του.

Για την ιστορία
Ομολογώ ότι τα προϊστορικά χρόνια (BS, before smartphone) της πρώτης εποχής της κινητής τηλεφωνίας δεν είχα δώσει σημασία στα προϊόντα της Samsung. Βλέπετε οι καμπύλες παντού και γενικά η ασιατική αισθητική δεν ταίριαζαν με την δική μου άποψη περί τεχνολογικής ομορφιάς. Από την άλλη μεριά, τα διαμαντάκια της Nokia, και ενίοτε της Motorola, ξεχώριζαν με την ποιότητα κατασκευής και την κομψότητα τους. Η πρώτη μου επαφή με την Samsung έγινε στα πλαίσια της εμπλοκής μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Samsung σαν χορηγός παρείχε τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν όλοι στην Οργανωτική Επιτροπή. Το επίσημο κινητό τηλέφωνο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ήταν μία ανεκδιήγητη συσκευή όπου το μεγάφωνο της ήταν τόσο κακό ηχητικά που χανόταν η χροιά της φωνής. Σε καλούσαν στο τηλέφωνο και δεν μπορούσες να καταλάβεις ποιος ήταν. Υποψιάζομαι ότι οι αρμονικές ήταν πλήρως απούσες και θυμάμαι ότι είχαμε όλοι συνηθίσει να ρωτάμε «ποιος είναι παρακαλώ;». Πέρα όμως από τέτοιες πατάτες η συσκευή διέθετε μία δεύτερη εξωτερική οθόνη OLED που έμελλε να γίνει η σημαία της κατασκευάστριας εταιρείας.
Τα σημεία που ιστορικά χαρακτηρίζουν την Samsung είναι η επιμονή, η αφοσίωση στον τελικό στόχο και η σκληρή δουλειά. Ειδικότερα στις τηλεπικοινωνίες αν κάνουμε ένα fast forward στο 2016 και στην επίσημη συσκευή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο θα συναντήσουμε το εξαιρετικό Galaxy S7 edge. Μάλιστα η συνεργασία της Samsung με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή ισχύει μέχρι το 2020. Μπράβο Samsung.
Ας μην προτρέχουμε όμως. Η δεύτερη εποχή των κινητών τηλεπικοινωνιών (AS, After Smartphone) ανακήρυξε την Samsung σαν τον κύριο παίκτη στην πλατφόρμα Android και την σειρά Galaxy S σαν το προϊόν αιχμής. Γιαυτό δεν ευθύνονται μόνο, ούτε η άριστη ποιότητα λήψης – εκπομπής, ούτε η χαμηλή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές της Samsung λόγω της τοποθέτησης των κεραιών τους :). Ευθύνεται το όλο πακέτο που περιορίζεται μόνο από το λειτουργικό σύστημα Android.
Οι γενιές της γαλαξιακής δυναστείας
Ξεχωρίζοντας μερικά σημαντικά και ιστορικά μοντέλα, θα αρχίσουμε με το Samsung Galaxy S (I9000). Στην αρχική δοκιμή για το περιοδικό HiTECH το 2010 το συνέκρινα με το iPhone 4 και τότε ξεχώρισα την οθόνη AMOLED των 4 ιντσών και την δυνατότητα επέκτασης της μνήμης αποθήκευσης. Από την άλλη μεριά η έκδοση 2,1 του Android δεν ήταν ανάλογη με τον ανταγωνισμό και κρατούσε την συσκευή πίσω.
Το επόμενο μοντέλο – σταθμός είναι δίχως άλλο το Galaxy S II (I9100). Στην αρχική δοκιμή για το περιοδικό HiTECH το 2011 το παρομοίωσα με το διαστημόπλοιo Enterprise. Διπύρηνος επεξεργαστής στα 1,2 GHz και η ΟΘΟΝΗ: Super AMOLED Plus 4,3” με διάταξη εικονοστοιχείων RGB(!). Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Galaxy S8 θα ξαναγυρίσει σε αυτή την διάταξη. Ευτυχώς το Galaxy S II ξεκίνησε με την έκδοση 2,3 του Android. 
Το Galaxy S III (I9300) το 2012 ανέβασε τον πήχη διαθέτοντας οθόνη 4,8” HD (1280x720) που ξεπέρασε τα 300 εικονοστοιχεία ανά ίντσα και παρέμεινε στην μνήμη μου σαν μία από τις πιο ξεχωριστές συσκευές που έπιασα ποτέ. Ξεκίνησε με Android 4 και λόγω μεγέθους απαιτούσε δύο χέρια για τον χειρισμό του. Έτσι η Samsung δημιούργησε την σειρά mini αρχίζοντας με το Galaxy S III mini (I8190) των 4” και συνέχισε το 2014 με το Galaxy S III mini VE (Value Edition - I8200).
Το Galaxy S4 (I9500) ακολούθησε το 2013 με οθόνη 5” FullHD (1920x1080) που ξεπέρασε τα 440(!) εικονοστοιχεία ανά ίντσα και κάμερα 13 MP. Παράλληλα το μικρό Galaxy S4 mini (I9190) στις 4,3” αποτέλεσε μία άριστη πρόταση λογικού κόστους και δικαίως κέρδισε τους χαρακτηρισμούς «σκυλί» και «άφθαρτο» μιας και αποδείχθηκε απίστευτα ανθεκτικό στην σκληρή και ανηλεή χρήση. Ακολουθήθηκε το 2015 από το S4 mini plus (ή S4 mini VE σε μερικές αγορές - I9195) που διέθετε καλύτερο 64μπιτο επεξεργαστή.
Το Galaxy S5 (G900F) του 2014 αποδείχθηκε σαν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες συσκευές της Samsung: Από την μία μεριά ήταν ανθεκτικό στην σκόνη και στο νερό, εξοπλισμένο σαν αστακός και διέθετε, μεταξύ άλλων, οθόνη 5,1” FullHD (1920x1080) που ξεπερνάει τα 430 εικονοστοιχεία ανά ίντσα, κάμερα 16 MP, λήψη βίντεο 4Κ, αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και έλεγχο καρδιακών παλμών. Από την άλλη, η Samsung «τα άκουσε» για τα καλά για την ατολμία της στην σχεδίαση του. Ενώ όλοι περίμεναν κάτι το ξεχωριστό αισθητικά από το S5, αυτό δεν συνέβη. Ούτε εξωτικά υλικά, ούτε διαφορετική εμφάνιση. Βέβαια αυτό το γεγονός δεν φάνηκε να επηρεάζει την αποδοχή του στο αγοραστικό κοινό αλλά οδήγησε στην αλλαγή του αρχισχεδιαστή. Εμφανίστηκαν επίσης κάποια δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Samsung δεν πούλησε όσα (εκατομμύρια κομμάτια) Galaxy S5 ήθελε το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του. Ίσως, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Μετά τις 10 εκατομμύρια συσκευές δεν μπορεί κανένα μοντέλο smartphone να θεωρηθεί «αποτυχία» :). Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα κορυφαίο μοντέλο που ζητάει αρκετά χρήματα για την απόκτηση του την εποχή που η τάση της αγοράς οδηγεί σε προσιτότερα smartphone. Φυσικά όλες οι γκρίνιες περί εμφάνισης πάνε περίπατο όταν βάλετε την απαραίτητη θήκη στην συσκευή και εδώ η Samsung έχει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού λόγω του ότι υπάρχει μία πληθώρα κομψών, σκληρών, μαλακών, πολύχρωμων, κιτσάτων ή ότι άλλο, θηκών. Παράλληλα, το Galaxy S5 mini (G800F) αποτελεί μία μικρότερη έκδοση του S5 με οθόνη 4,5”.

To 2015 κυκλοφόρησε και το Galaxy S5 neo (G903F) με στρογγυλεμένη και πιο αποδεκτή αισθητική (και χωρίς καπάκι στην υποδοχή USB 2.0) που προσέφερε φρέσκο οκταπύρηνο επεξεργαστή Samsung με εξαιρετική οικονομία στην μπαταρία, καλύτερες κάμερες εμπρός και πίσω, γρηγορότερο 4G+, Bluetooth 4.1 και ραδιόφωνο FM. Παράλληλα έχασε την υποδοχή USB 3.0, τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος, την λήψη βίντεο 4K, το βαρόμετρο και τις υπέρυθρες. Το Galaxy S5 neo είναι το τελευταίο μοντέλο της σειράς Galaxy S που διαθέτει και αποσπώμενη μπαταρία και ανθεκτικότητα στα στοιχεία της φύσης και υποδοχή για επέκταση μνήμης μέσω SD. Ομολογώ ότι αποτελεί μία από τις πλέον αγαπημένες μου συσκευές. Ανακηρύσσεται λοιπόν επάξια σαν ένα από τα «all-time favorites» και, αν το βρείτε, το συνιστώ ανεπιφύλακτα για γενική χρήση σε λογικό κόστος.
Τα Galaxy S6 (G920F), Galaxy S6 edge (G925F) και Galaxy S6 edge + (G928F) του 2015 «έσπασαν το καλούπι» και απογείωσαν την εμφάνιση με, επιεικώς, για τα edge, φευγάτη σχεδίαση που μαγνητίζει και σε κάνει να υποφέρεις αν τοποθετήσεις θήκη.
Ferrari LaFerrari, Sony Qualia-004, Wilson Audio WATT/Puppy, Yamaha CX-10000. Κάθε τόσο εμφανίζονται στην αγορά συγκεκριμένα προϊόντα που ξεφεύγουν τελείως από τα καθιερωμένα και από την «προβλέψιμη» εξελικτική πορεία της υψηλής τεχνολογίας. Αυτά τα εμβληματικά προϊόντα αποτελούν σημεία αναφοράς, ξυπνούν συναισθήματα, γαργαλούν τις αισθήσεις, μηδενίζουν την έννοια του κόστους και δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον.
‘Ένα τέτοιο προϊόν είναι και το σετάκι Samsung Galaxy S6/Galaxy S6 edge. Υπερβολή για κάτι που στο κάτω – κάτω είναι ένα «ορθογώνιο κατασκεύασμα» με γυαλί; Καθόλου. Τα S6/S6 edge διαθέτουν οθόνη που είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις «άλλες» ανεξαρτήτως μεγέθους, τεχνολογίας και κατηγορίας. Αν ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία της σειράς Galaxy S θα δούμε ότι η οθόνη πάντα αποτελούσε το δυνατό τους σημείο αλλά με την σειρά 6 η Samsung υπερέβη τον εαυτό της. Επίσης η κάμερα αποδίδει όπως μία καλή φωτογραφική μηχανή compact και εντυπωσιάζει θετικότατα.
Δεν με ενθουσίασε το γεγονός ότι η μπαταρία δεν βγαίνει, ότι τη συσκευή είναι τύπου «μη μου άπτου» με γυαλί και μέταλλο χωρίς προστασία για τα στοιχεία της φύσης και ότι δεν διαθέτει υποδοχή για επέκταση μνήμης μέσω SD. Αλλά είμαι διατεθειμένος να τα προσπεράσω όλα για την οθόνη που σκλαβώνει το βλέμμα.
Συμπερασματικά θα αναφέρω ότι αν ζητάτε ένα μεγάλο μέρος της μαγείας που προσφέρει ένα κορυφαίο smartphone και δεν θέλετε να δείτε την σειρά Galaxy A, η Samsung σας έχει την λύση. Διαλέξτε ένα Galaxy S με έκδοση Android τουλάχιστον 6 (ενδεικτικά τα S5 neo, S6, S6 edge) και απολαύστε υπέροχες οθόνες και φωτογραφικές δυνατότητες σε λογικό κόστος.

Samsung Galaxy S5 neo

Επεξεργαστής: Samsung Exynos 7580 Octa οκταπύρηνος (CPU 8 x Cortex A53 @ 1,6 GHz, GPU Mali T720MP2)
Μέγεθος οθόνης: 5,1'' Super AMOLED με αντιχαρακτική και ελαιοφοβική επίστρωση, φωτεινότητα 530 cd/m2
Ανάλυση οθόνης: 1920x1080 εικονοστοιχεία (432 ppi)
Τύπος οθόνης: Πυκνωτική 16 εκατομμυρίων χρωμάτων, πολλαπλής αφής
Wi-Fi: 802.11 b/g/n/ac
Bluetooth: 4,1
Ραδιόφωνο: Ναι
Ανάλυση φωτογραφίας: 16 MP f/1,9 με LED φλας και εμπρός κάμερα 5 MP f/1,9 για βιντεοκλήσεις και selfies
Ανάλυση βίντεο: 1080p@30 Hz
Εσωτερική μνήμη: 2 GB RAM
Μνήμη αποθήκευσης: ενσωματωμένη 16 GB. Εξωτερική επέκταση με κάρτα microSD μέχρι 128 GB.
Μπαταρία: 2800 mAh Li-Ion
Άλλα: Αδιάβροχο κατά IP67, έλεγχος καρδιακών παλμών, αποσπώμενη μπαταρία.
Διαστάσεις: 142x72,5x8,1mm
Βάρος: 145gr SAR: 0,46 W/kg (κεφάλι), 0,58 W/kg (σώμα)
Ενδεικτική τιμή: 300€

Samsung Galaxy S6 / S6 edge

Επεξεργαστής: Samsung Exynos 7420 Octa οκταπύρηνος (CPU 4 x Cortex A57 @ 2,1 GHz, 4 x Cortex A53 @ 1,5 GHz, GPU Mali T760MP8)
Μέγεθος οθόνης: 5,1'' Super AMOLED με αντιχαρακτική και ελαιοφοβική επίστρωση, φωτεινότητα 620 cd/m2
Ανάλυση οθόνης: 2560x1440 εικονοστοιχεία (577 ppi)
Τύπος οθόνης: Πυκνωτική 16 εκατομμυρίων χρωμάτων, πολλαπλής αφής
Wi-Fi: 802.11 b/g/n/ac dual band
Bluetooth: 4,1, aptX
Ραδιόφωνο: Όχι
Ανάλυση φωτογραφίας: 16 MP f/1,9 με LED φλας και εμπρός κάμερα 5 MP f/1,9 για βιντεοκλήσεις και selfies
Ανάλυση βίντεο: 2160p@30 Hz
Εσωτερική μνήμη: 3 GB RAM
Μνήμη αποθήκευσης: ενσωματωμένη 32 ή 64 ή 128 GB
Μπαταρία: 2550 mAh Li-Ion (S6 edge: 2600mAh)
Άλλα: Αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος, έλεγχος καρδιακών παλμών, GPS/Glonass/Beidu, βαρόμετρο, σπιρόμετρο.
Διαστάσεις: 143,4x70,5x6,8mm (S6 edge: 142,1x70,1x7mm)
Βάρος: 138gr SAR: 0,38 W/kg (κεφάλι), 0,50 W/kg (σώμα) (S6 edge: 132gr SAR: 0,33 W/kg (κεφάλι), 0,59 W/kg (σώμα))
Ενδεικτική τιμή: 350€ (S6 edge: 400€)