01/12/2016

Media player, TV, Blu-ray player ή HTPC για Hi-Def το 2017;


Η υψηλή και η υπερυψηλή ευκρίνεια έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων τηλεοράσεων διαθέτουν πλέον ανάλυση Full HD δηλαδή 1920x1080 εικονοστοιχείων (pixels) ή Ultra HD (UHD), δηλαδή ανάλυσης 3840x2160 εικονοστοιχείων (4Κ). Ακόμα μάλιστα και οι παλαιότερες επίπεδες τηλεοράσεις μπορούν εύκολα μέσω της σύνδεσης HDMI να απεικονίσουν περιεχόμενο σε ανάλυση HD στα 1280x720 pixels, την λεγόμενη 720p (1280x720 progressive). Τι γίνεται όμως με τις πηγές high definition;

1920x1080
Τα παραδοσιακά «κανάλια» έχουν αρχίσει μουδιασμένα την εκπομπή σε ανάλυση 1080i (1920x1080 interlaced). Τα ERT HD, ΑΝΤ1 HD, STAR HD, SKAI HD και m.tv HD προσφέρουν την πρόσθετη ποιότητα εικόνας που αξίζουν τα μάτια μας. Οι συνδρομητικές πλατφόρμες επίσης τα πάνε καλά με το περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας, αλλά είναι… συνδρομητικές. Από την άλλη μεριά το Internet «είναι γεμάτο» από περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας, περιεχόμενο που προέρχεται από κάμερες υψηλής ευκρίνειας, απευθείας ροή βίντεο, επαναψηφιοποιημένους δίσκους Blu-ray ή εγγραφές από τηλεοπτικές εκπομπές του εξωτερικού. Αν εξαιρέσουμε το YouTube που χρησιμοποιεί τα δικά του στάνταρτ, το φορμά που απαντάται συχνότερα στο Διαδίκτυο είναι οι ματρόσκες. Όταν αναφερόμαστε στις ματρόσκες φυσικά δεν αναφερόμαστε στις γνωστές ρώσικες κούκλες αλλά στα αρχεία τύπου .mkv. Η ανάλυση είναι συνήθως 720p για τις σειρές και 720p ή 1080p (1920x1080 progressive) για τις ταινίες. 3D σε πλήρη ανάλυση δεν υποστηρίζεται (επίσημα) από τα αρχεία MKV. Η τρίτη διάσταση αναπαράγεται σε μισή ανάλυση (Side-By-Side 960x1080). Ο ήχος είναι μεν πολυκάναλος αλλά στην πλειοψηφία του είναι απλός Dolby Digital ή DTS. Ευτυχώς το λεγόμενο φορμά HD Audio των Dolby (Dolby TrueHD) και DTS (DTS HD Master Audio) που δίνει άλλον αέρα και ποιότητα στην ηχητική εμπειρία είναι πλέον κοινότυπο και απαντάται συχνά, έστω και αν καταλαμβάνει περίπου 3 GB σε μία ταινία.
3840x2160
Το περιεχόμενο σε ανάλυση 4Κ έρχεται αλλά ακόμα στρίβει την γωνία. Στα φυσικά μέσα τα πρότυπα έχουν τεθεί επί τάπητος από το Blu-ray Disc Association αλλά τα Ultra HD Blu-ray players και τα δισκάκια έρχονται με ρυθμό χελώνας. Μαζί βέβαια με την νέα υπερυψηλή ανάλυση των 3840x2160 εικονοστοιχείων έρχεται και το χρώμα HDR (High Dynamic Range) μέσω των προδιαγραφών BD HDR και Dolby Vision. Στον τομέα του ήχου τα Dolby Atmos και DTS:X υπόσχονται την επόμενη ημέρα της ακουστικής μέθεξης. Οι δίσκοι υπακούουν στις προδιαγραφές που ορίζουν ένα από τρία μεγέθη-χωρητικότητες: 50GB ανά δίσκο με διαμεταγωγή 82 Mbit/s, 66GB ανά δίσκο με 108 Mbit/s και 100GB με 128 Mbit/s. Φυσικά και το κλείδωμα HDCP 2.2 του δίσκου Ultra HD Blu-ray είναι αναβαθμισμένο και τα καλά παιδιά τα έχουν βρει δύσκολα. Το νέο στάνταρτ για να αποδώσει τα μέγιστα απαιτεί συνδεσμολογία HDMI 2.0a ή DisplayPort 1.4 και χρησιμοποιεί κωδικοποίηση Η.265 κατά HEVC (High Efficiency Video Coding) με βάθος χρώματος 10 bit, δειγματοληψία χρώματος 4:4:4 στα 60 Hz και χρωματικό εύρος Rec.2020 για εξαιρετική απόδοση εικόνας με την μεγαλύτερη οικονομία όγκου δεδομένων.
Πάλι εδώ εξαίρεση η Google η οποία προωθεί την κωδικοποίηση VP9 στο YouTube. Ροή λοιπόν από τα YouTube, Netflix και Amazon συχνά με μετριότατα αποτελέσματα. Τα θεμέλια όμως αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν αλλά το ποιοτικό περιεχόμενο 4Κ ακόμα είναι σπάνιο. Έχοντας λοιπόν όλο προαναφερθέν περιεχόμενο διαθέσιμο, ποια πηγή είναι η πιο δόκιμη για να το αναπαράγει;

Blu-ray player το κορυφαίο
Πέρα από το θέμα του κατά πόσον είναι νόμιμη η διακίνηση υλικού Hi-Def σε ματρόσκες, οι «μερακλήδες» της υψηλής ευκρίνειας (εμού μη εξαιρουμένου) αναφέρουν ότι η καλύτερη ποιότητα θέασης και ακρόασης επιτυγχάνεται μόνο με τους δίσκους Blu-ray. Σήμερα τα σύγχρονα Blu-ray players προσφέρουν απίστευτη ποιότητα εικόνας και ήχου και ζητούν ελάχιστο, για τα προσφερόμενα, κόστος για την απόκτηση τους. Μάλιστα αν είστε από τους οπαδούς του 3D, ένα Blu-ray player 3D είναι σχεδόν μονόδρομος, έστω και αν η υποστήριξη του 3D από τις τηλεοράσεις και τις ταινίες που έχουν γυριστεί σε πραγματικό 3D φθίνει. Αν ζητάτε ότι καλύτερο σε ποιότητα εικόνας και ήχου για να απολαύσετε τα μηχανήματα σας και τις ταινίες όπως τις έχει φανταστεί ο δημιουργός τους, ένα Blu-ray player μαζί με τους δίσκους Blu-ray είναι η λύση που θα σας ικανοποιήσει. Στην εικόνα υποστηρίζεται φυσικά η τρίτη διάσταση και σήμερα ο μόνος τρόπος να δείτε μία ταινία 3D σε πλήρη ανάλυση Full HD είναι οι δίσκοι Blu-ray (ok, και τα αρχεία .ISO από τα νέας κοπής HTPC ή media player). Στον ήχο τα δισκάκια Blu-ray διαθέτουν κατά κανόνα HD Audio (Dolby TrueHD και DTS HD Master Audio) οπότε ούτε και εδώ υπάρχει κάποιος περιορισμός. Σαν τάση θα αναφέρουμε ότι τα νέα μηχανάκια Blu-ray player πηγαίνουν πιο πέρα από την αναπαραγωγή δίσκων μπαίνοντας στα χωράφια των αρχείων του Internet. Δεν είναι σπάνιο πια τα Blu-ray player να αναπαράγουν ιντερνετικό βίντεο αλλά ακόμα – ακόμα και ματρόσκες.
Η TV αρχίζει να πονηρεύει
Ο βασικός ρόλος μιας τηλεόρασης είναι η απεικόνιση. Oι σύγχρονες τηλεοράσεις, σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης και προσέλκυσης νέου κοινού, αποκτούν έξυπνα κόλπα όπως αναπαραγωγή ιντερνετικού περιεχομένου αλλά και αναπαραγωγή αρχείων. Η υποστήριξη εδώ είναι σχετικά πιο «πρωτόγονη» σε σχέση με τα Blu-ray player μιας και οι τηλεοράσεις κατά κανόνα δεν διαθέτουν ακόμα την επεξεργαστική ισχύ ενός Blu-ray player. Όμως αυτή η κατάσταση δεν παραμένει στάσιμη και τα νέα μοντέλα μπορούν ευκολότερα να αναπαράγουν περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας χωρίς περιορισμούς (και με υπότιτλους ;)).

Media Player το πρωτοπόρο
Αρχίζοντας από την υπόθεση του ότι «ναι, υπάρχουν οι ματρόσκες, ποιος θα τις παίξει;» εμφανίστηκαν στην αγορά τα media player. Αρχικά από άγνωστους κατασκευαστές από την Άπω Ανατολή, μετά από καθιερωμένα παγκόσμια ονόματα όπως οι Western Digital και Philips και σήμερα «από όλους», τα media player είναι ο απλούστερος τρόπος να αναπαράγετε ματρόσκες που κατοικοεδρεύουν σε σκληρούς δίσκους, NAS ή οικιακούς server. Τα media player συνήθως είναι ειδικά κουτάκια με λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε Linux, τα οποία, όταν καταλάβετε την λογική τους, δεν παρουσιάζουν «θέματα». Υπόσχονται να διαβάσουν «τα πάντα» και να αναπαράγουν «τα πάντα» χωρίς δισταγμό και αιδώ. Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι το χαμηλό κόστος και η απλότητα χρήσης μιας και το τηλεχειριστήριο φτάνει και περισσεύει. Θα αναφέρουμε επίσης ότι έχουν προχωρήσει και σε πιο όμορφα χαρακτηριστικά όπως το αυτόματο κατέβασμα υποτίτλων και οι αφίσες των ταινιών. Τα μειονεκτήματα τους είναι ότι χρειάζονται αναβάθμιση (firmware) από τον κατασκευαστή για να διορθώσουν τα όποια λειτουργικά τους προβλήματα και το γεγονός ότι οι δυνατότητες τους είναι δεδομένες και όχι επεκτάσιμες. Μάλιστα πλέον υπάρχουν μοντέλα τα οποία μπορούν να αναπαράγουν ακόμα και εικονικό αρχείο .ISO από δίσκο Blu-ray 3D αλλά και να αποκωδικοποιήσουν υλικό Η.265 οπότε δεν θα σας λείψει τίποτα.
Από την άλλη μεριά οι τηλεοράσεις και τα Blu-ray player έχουν αρχίσει να παραγκωνίζουν τα media player. Έτσι το μέλλον των media player προμηνύεται δυσοίωνο και μόνο τα μοντέλα high-end όπως τα PopCorn αναμένεται να παραμείνουν με αξιώσεις στην αγορά.

Home Theater Personal Computer το πολυεργαλείο
Αν ζητάτε ένα μηχάνημα – πηγή που θα παίζει άριστα κυριολεκτικά τα πάντα, θα αναβαθμίζεται κατά το δοκούν, και θα σας προσφέρει ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και ενασχόλησης σε ρυθμίσεις και πειράγματα, τότε η φυσική σας επιλογή είναι ένα HTPC. Εδώ δεν υπάρχουν όρια. Δεν παίζει το HTPC Blu-ray 3D ή Ultra HD Blu-ray; δεν τραβάει το νέο παιχνίδι HDR στην τηλεόραση λόγω υψηλής ανάλυσης; Απλά αλλάζετε την κάρτα γραφικών. Δεν σας αρέσει το πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο Hi-Def; Εγκαθιστάτε μία άλλη εφαρμογή. Θέλετε να μοιράσετε ροή Hi-Def σε όλο το σπίτι; Θέλετε να παρακολουθήσετε τηλεοπτικές εκπομπές σε πραγματικό χρόνο από όλο τον κόσμο; No problem. Με ένα HTPC είστε, όπως έχει δείξει η εμπειρία, future-proof. Υπάρχουν μειονεκτήματα; Ναι. Αν είστε οπαδός των μαύρων κουτιών που κάνουν μία εργασία, αν δεν πιάνουν τα χέρια σας, αν πιστεύετε ότι το tweaking είναι κατάρα, το HTPC δεν είναι για εσάς. Αγοράστε καλύτερα ένα media player ή μείνετε σε ένα Blu-ray player. Συμπερασματικά, θα πούμε ότι για την υποστήριξη Hi-Def ή UHD η αρχή και η κορυφή σε ποιότητα εικόνας και ήχου είναι δίχως άλλο ένα (Ultra HD) Blu-ray player όπου με λογικό κόστος συνεισφέρει τα περισσότερα στην οπτικοακουστική εμπειρία. Ένα HTPC διαθέτει όλες τις δυνατότητες ενός Blu-ray player και ενός media player όντας η απόλυτη πηγή. Όμως κοστίζει αρκετά περισσότερα και χρήζει ρυθμίσεων. Συγκριτικά ένα media player είναι μία (ενίοτε όχι και τόσο) φθηνή και κομψή λύση για τις αλανιάρες ματρόσκες του διαδικτύου αλλά μην γκρινιάξετε όταν του χρόνου δεν υποστηρίξει τα νέα φρούτα, ουπς συγγνώμη, αρχεία του Internet.