
Αρχίζοντας από αυτήν την υπόθεση, και προσπαθώντας να ικανοποιηθούν οι περισσότερες των απαιτήσεων, η πλέον παραμετροποιήσιμη και επεκτάσιμη λύση ακούει στο όνομα WordPress. To WordPress αν και ξεκίνησε σαν μηχανή για την δημιουργία blog, έχει εξελιχθεί σε ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημοσίευση απλών σελίδων, blog ή οποιασδήποτε μορφής περιεχομένου. Χρησιμοποιείται σήμερα από απλά προσωπικά blog και site μέχρι ειδησεογραφικούς τόπους με εκατομμύρια επισκέπτες. Στην απλούστερη μορφή υλοποίησης του η παρουσία σας φιλοξενείται δωρεάν στο wordpress.com όπου η διεύθυνση σας έχει την μορφή mysite.wordpress.com. Μπορεί όμως να φτάσει μέχρι σε εγκαταστάσεις με πολλαπλούς server με το όνομα σας mysite.com.

Το πρώτο είναι η ανάγκη αγοράς ή ανάπτυξης των κατάλληλων εικαστικών για την περίπτωση σας. Το WordPress πολύ σοφά διαχωρίζει την διαχείριση περιεχομένου, το εικαστικό και τις πρόσθετες δυνατότητες. Έτσι προσφέρει δωρεάν την βασική μηχανή, μία πλειάδα εικαστικών θεμάτων και ακόμα περισσότερα “Addin” προγράμματα που προσθέτουν στην βασική λειτουργικότητα του. Ως εδώ όλα καλά. Αλλά επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι τα δωρεάν εικαστικά δεν σας καλύπτουν είτε οπτικά είτε σαν δυνατότητες παραμετροποίησης. Κλασικό παράδειγμα αρκετά ελληνικά site όπου η παρότρυνση να διαβάσετε περισσότερα εμφανίζεται σε ένα πλαισιάκι που γράφει More. Έτσι πρέπει να διαθέσετε επιπλέον χρήματα για να αγοράσετε την «επαγγελματική» έκδοση του εικαστικού θέματος ή να αναθέσετε σε κάποιον σχεδιαστή - προγραμματιστή ιστοσελίδων την προσαρμογή του δωρεάν θέματος στα δικά σας μέτρα.
Έπειτα αρκετά πρόσθετα προγράμματα κοστίζουν είτε για την αγορά τους είτε για την συνδρομή τους οπότε και εδώ υπάρχει επιπλέον κόστος. Τέλος υπάρχει το κόστος και ο χρόνος εκμάθησης του μηχανισμού διαχείρισης περιεχομένου. Το WordPress είναι γενικά εύκολο στην εκμάθηση του αλλά δεν είναι επεξεργαστής κειμένου. Χρειάζεται διάβασμα ή / και εκμάθηση και μία περίοδος εξοικείωσης για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Αν τα παραπάνω θέματα σας φαίνονται απαγορευτικά στην υιοθέτηση του WordPress μην απελπίζεστε. Ζούμε την εποχή του Internet και δεν υπάρχουν πια αδιέξοδα και εμπόδια στην ένταξη σας στον κυβερνοχώρο. Μάλιστα ισχυρές εναλλακτικές και δωρεάν προτάσεις υποστηρίζονται από εταιρείες γίγαντες του χώρου.
Blogger - Gmail - Google
Αν και υποστηρίζουμε την λύση πακέτο φιλοξενίας σε εξειδικευμένη εταιρία και Wordpress, είναι δύσκολο να αγνοήσουμε το δωρεάν που προσφέρεται, παρακαλώ, από την Google. Μάλιστα για να δοκιμάσουμε ιδίοις όμμασι το εφικτό ή όχι του εγχειρήματος, αποχωριστήκαμε την συνδρομή μας στο GoDaddy και μεταφέραμε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο δωρεάν Gmail και την δικτυακή μας παρουσία στο δωρεάν Blogger. Δουλεύει το εγχείρημα; Η εντύπωση από τις πρώτες ώρες είναι θετική. Μας λείπουν τα κόλπα του στατικού site και οι δυνατότητες του Wordpress; Αναμφισβήτητα. Θα αντέξουμε; Δεν το γνωρίζουμε αυτό. Μάλλον όχι, αλλά αυτό είναι θέμα για μία πιο εκτενή μελλοντική αναφορά. Stay tuned.