01/01/2015

Godzilla (2014): Επιστροφή στις ρίζες και απόλαυση από μία υπέρτατη ταινία καταστροφής

Ομολογώ ότι δεν είμαι αντικειμενικός κριτής. Ο Godzilla είναι από τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδικών μου χρόνων. Θερινό σινεμά με τον πατέρα μου, γρανίτα φράουλα και το «σαυράκι». Το 2014 ο Gojira επέστρεψε στο σπίτι του. Όχι ότι η ταινία του 1998 ήταν κακή. Κάθε άλλο. Το Blu-ray της έχει μπει πολλές φορές στο player. Απλά ήταν διαφορετική από την αρχική σύλληψη και λογική του Godzilla. O Godzilla του 2014 είναι όσο πιο κοντά είναι δυνατόν στον αρχικό «ήρωα». Τι και αν φαίνεται ότι πάχυνε λιγάκι; Περάσανε τα χρόνια, φυσικό είναι. Τι και αν το σενάριο δεν είναι ότι πιο δυνατό; Δεν χρειάζεται. Αυτό που προσφέρει ο Godzilla είναι μία από τις καλύτερες ταινίες απόλυτης καταστροφής με δράση που ξεκινάει το πρώτο λεπτό και τελειώνει με τους τίτλους του τέλους. Κλιμάκωση; Ποια κλιμάκωση; Καταστροφή από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείτε με «κοιλιές» διαλόγων και γεμίσματα χρόνου. Σαν φαν του είδους, και όχι σαν κριτικός κινηματογράφου που δεν είμαι, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάτε να δείτε την ταινία και εγγυημένα θα ξεφύγετε από την πραγματικότητα έστω και για δύο ώρες. 
Στο τεχνικό μέρος τώρα, αναφέρεται ότι η ταινία δεν έχει γυριστεί σε 3D αλλά έχει μετατραπεί μετά σε 3D. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα τρισδιάστατα εφέ της «προς τα έξω» δεν είναι έντονα. Δεν πέφτουν κτίρια και τούβλα πάνω στον θεατή. Δύο μόνο εναέρια πλάνα με πτήση ελικοπτέρου είναι έντονα και διαφορετικά αλλά δυστυχώς συνοδεύονται από τεχνουργήματα στην κίνηση. Το καλό είναι ότι στην αίθουσα που το είδαμε σε 3D (Village at the Mall, Αίθουσα 2) δεν υπάρχει η αίσθηση ότι λείπει το φως από τον προβολέα. Είναι ίσως η πρώτη ταινία εδώ και καιρό που δεν έχει την «γκρι χροιά» της απουσίας φωτεινότητας: Άριστο γράψιμο και των φωτεινών αλλά και των σκοτεινών πλάνων, εξαιρετική ανάλυση και ζωηρά χρώματα σε 3D που εντυπωσιάζουν. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω ότι η εμπειρία φτάνει σε απόδοση έναν σοβαρό βιντεοπροβολέα home cinema. Ναι, στις 500.000 ίντσες της οθόνης της κινηματογραφικής αίθουσας. Φταίει το γεγονός ότι έχει υποστεί την ειδική επεξεργασία για προβολή σε IMAX; Μπορεί. Η επιστροφή της απόλαυσης του κινηματογράφου; Σίγουρα. Ο ήχος είναι άλλη υπόθεση. Godzilla=μπάσο. Η κινηματογραφική αίθουσα δεν διαθέτει αβυσσαλέο μπάσο και όταν ανέβαιναν οι εντάσεις στα κόκκινα «έτριζαν οι τοίχοι». Θα προτιμούσαμε βαθύτερο και ακόμα πιο δυνατό μπάσο αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Συμπερασματικά, αξίζει να απολαύσετε τον Godzilla του 2014 στον κινηματογράφο και… που μπορούμε να παραγγείλουμε το Blu-ray; Κάτι μας λέει ότι θα συμπεριληφθεί στα δισκάκια αναφοράς.
By the way, επειδή το βλέπουμε να χρησιμοποιείται κατά κόρον από την βιομηχανία του θεάματος, ας καταρρίψουμε ένα μύθο: Τα ηλεκτρονικά που προορίζονται για στρατιωτική χρήση ΔΕΝ είναι ευπαθή σε ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς. Από την δεκαετία του ‘80 μαθαίναμε στα εργαστήρια μικροηλεκτρονικής ότι οι συγκεκριμένοι υπολογιστές - τσιπάκια - τρανζίστορ κατασκευάζονται με διαφορετική διαδικασία παραγωγής όπου οι δεσμοί των ηλεκτρονίων δεν καταστρέφονται αν εκτεθούν σε ηλεκτρομαγνητικό παλμό. Το PC και το smartphone σας θα αχρηστευτεί αλλά ο υπολογιστής προδιαγραφών NATO ή το μαχητικό αεροπλάνο δεν θα επηρεαστεί. Καλές θεάσεις.