01/01/2015

Απογειώστε την σύνδεση VDSL σας με ένα σοβαρό router


Το VDSL gateway Speedport (αλλά και παλαιότερα το ΖΤΕ) που διατίθεται μαζί με την σύνδεση VDSL έχει σοβαρά θέματα αν δεν θέλετε μόνο να περιδιαβαίνετε το Internet. Πιο συγκεκριμένα, αν διαθέτετε file server (ή και NAS όπως μου αναφέρουν φίλοι), η πρόσβαση στο μηχάνημα μέσω του τοπικού δικτύου δεν είναι εφικτή αν γράψετε στον φυλλομετρητή σας την ιντερνετική διεύθυνση του μηχανήματος. Ειδικότερα στον Windows Server 2012 R2 Essentials δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο μηχάνημα αν γράψετε στο browser διεύθυνση του τύπου myserver.remotewebaccess.com (της Microsoft) ή το (δικό σας) remote.myserver.gr. Επιπλέον τα εργαλεία του server όπως το Launchpad δεν δουλεύουν. Αντ’ αυτών απαντάει ο router του OTE και σας καλωσορίζει η αρχική του οθόνη(!!!). Πάντως το κερασάκι στην τούρτα ήλθε στον υπογράφοντα όταν μία ωραία πρωία δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση και η αποστολή της δυναμικής διεύθυνσης IP της σύνδεσης VDSL στον πάροχο DNS μέσω οποιουδήποτε μηχανισμού ή εφαρμογής. Φυσικά το αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην υπάρχει πρόσβαση στον server μέσω του Internet. Μπορεί να έφταιγε το gateway, μπορεί ο πάροχος DNS. Ομολογώ ότι κάπου εκεί σταμάτησα να το ψάχνω. Enough was enough. Συνάδελφοι αναφέρουν ανάλογα προβλήματα και τραγελαφικές καταστάσεις: η υποστήριξη πελατών εναλλακτικού παρόχου πρότεινε την αλλαγή της κρυπτογράφησης του ασύρματου δικτύου από WPA2 σε WPA γιατί «το router δεν το σηκώνει». Σημειώνω ότι οι όποιες δοκιμές, ρυθμίσεις και αναβαθμίσεις firmware που έγιναν σε συνεργασία με τον ΟΤΕ δεν κατέληξαν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και το πρόβλημα δεν λύθηκε. Επιγραμματικά, ένα σύγχρονο «σπιτικό» gateway είναι πολλές συσκευές σε μία και αποτελείται από πολλά επιμέρους υποσυστήματα όπως το μόντεμ, το router, το switch και το access point. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα εστιάζεται στο router του συγκεκριμένου gateway και στην δρομολόγηση που εμφανώς ΔΕΝ κάνει σωστά. Βάλτε και το θέμα ασφαλείας όπου, λόγω δυνατότητας απομακρυσμένης διαχείρισης, η υποστήριξη του ΟΤΕ μπορεί να «μπει και να αλωνίσει» στο gateway όποια στιγμή θέλει χωρίς να ζητήσει προηγουμένως άδεια και «ήλθε και έδεσε». Όπως κανείς δεν επιθυμεί να δίνει πρόσβαση στο PC του σε αγνώστους, έτσι και κάποιος, όποιος και να είναι αυτός, είτε λέγεται τεχνικός ΟΤΕ, είτε «καλό παιδί», δεν πρέπει να έχει ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε στοιχεία όπως οι διευθύνσεις του τοπικού δικτύου, οι κωδικοί του ασύρματου δικτύου και οι θύρες-τρύπες που έχετε ανοίξει. Οι περισσότερες επιθέσεις σήμερα πραγματοποιούνται μέσω social engineering και φυσικά μετέπειτα απομακρυσμένα μέσω Internet. Δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία του χακερά στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας.
Λύση μία και τελεσίδικη που λύνει όλα τα θέματα: η αντικατάσταση του router. 
Ok, αλλά ποιο; Η πιο απλή λύση θα ήταν η αντικατάσταση του gateway με ένα άλλο. Εδώ όμως αρχίζουν τα «θεματάκια»: τα gateway VDSL δεν είναι τόσο κοινά (βλέπε προσιτά) όσο τα gateway ADSL. Έτσι και μικρότερη προσφορά υπάρχει από πλευρά πλήθους κατασκευαστών και το κόστος, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι μοιραία τσιμπημένο. Τέλος, επειδή προορίζονται για πιο «επαγγελματικές» λύσεις, αυτά που δεν κοστίζουν όσο ένα αυτοκίνητο τείνουν να υπολείπονται σε τελευταίας γενιάς χαρακτηριστικά όπως σπιντάτα ασύρματα δίκτυα ΙΕΕΕ 802.11ac και θύρες δικτύου Gigabit. Άλλη λύση;
Ευτυχώς, όπως υποδεικνύουν οι ρυθμίσεις του, το Speedport του ΟΤΕ μπορεί να δουλέψει άνετα σαν bridge μόνο, δηλαδή σαν VDSL μόντεμ χωρίς να είναι ενεργοποιημένο το υποσύστημα του router ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή προσθέτουμε ένα router και φύγαμε. Χμ, όχι τόσο απλά, όχι και τόσο γρήγορα. Η αυτοκινητιστική αναλογία λέει ότι όσο καλός και ευθύς να είναι ο δρόμος χρειάζεται μία Ferrari για να πιάσει κάποιος τα 350 χιλιόμετρα ανά ώρα. Λοιπόν το ίδιο ισχύει και στα δίκτυα. Αν δείτε τις προδιαγραφές των επαγγελματικών router θα απαντήσετε προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με το πόσο ταυτόχρονο «δικτυακό φορτίο» μπορεί να σηκώσει το μηχάνημα. Στα σπιτικά router αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί η δικτυακή κίνηση έχει ελάχιστες απαιτήσεις. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στο VDSL και στα γρήγορα ασύρματα δίκτυα; Οι δοκιμές όπως πάντα δίνουν το στίγμα. Η χρήση ενός φθηνού router της περασμένης δεκαετίας κατέληξε σε ταχύτητες απόκρισης σαλιγκαριού και απέδειξε περίτρανα ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε router. Ναι λοιπόν στο πρόσθετο router, όχι στο οποιοδήποτε router «του δεκάρικου».