01/01/2015

Με τις καλοκαιρινές ζέστες δώστε λίγη προσοχή στα μηχανάκια σας


Με τα πρόσφατα τριαντάρια φεύγα που έπιασε η θερμοκρασία ήλθε στο προσκήνιο ένα καθαρά καλοκαιρινό πρόβλημα, αυτό της υπερθέρμανσης των μηχανακίων του ψηφιακού ζην. Η σωστή ψύξη των ηλεκτρονικών συντρόφων της ζωής μας είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελούμε όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Μάλιστα όταν η ψύξη αυτή είναι ενεργή μέσω ανεμιστήρων χρειάζεται να δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή και να μπούμε σε μία διαδικασία συντήρησης.
Σήμερα, συσκευές όπως βιντεοπροβολείς, τηλεοράσεις πλάσμα, ενισχυτές, παιχνιδομηχανές, PC και φορητοί υπολογιστές διαθέτουν έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες για την ψύξη τους. Έτσι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των εισαγωγών και των εξαγωγών αέρα για να μην καεί το μηχανάκι. Στην πιο απλή περίπτωση αγοράστε ένα σπρέυ πεπιεσμένου αέρα. Αν έχετε πολλά μηχανήματα και θέλετε κάτι πιο «επαγγελματικό», αγοράστε ένα μικρό ηλεκτρικό φυσητήρα. Έχουμε δει άριστα αποτελέσματα με αυτό το SKIL το οποίο διαθέτει ρυθμιζόμενη ταχύτητα περιστροφής μοτέρ αλλά εσείς μπορείτε να πάτε σε κάτι πιο προσιτό με «καρβουνάκια». Σε κάθε περίπτωση καθαρίστε τα μηχανήματα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και αν κατοικείτε σε «σκονισμένη» αστική περιοχή μία φορά το εξάμηνο ή ακόμα και πιο συχνά. Βέβαια όλοι οι καθαρισμοί του κόσμου δεν πρόκειται να βοηθήσουν όταν δεν είναι σωστός ο σχεδιασμός της ψύξης ή υπάρχει θέμα με ένα συγκεκριμένο εξάρτημα.
Δεν θα ξεχάσω τον βιντεοπροβολέα της Sharp που πήρε την άγουσα για την ανακύκλωση μετά από δύο καμένες λάμπες στις 400 ώρες η καθεμία. Ούτε την γενιά των «καυτών» επεξεργαστών Pentium 4 της Intel που ήθελαν ψύκτρες-ψυγεία και ανεμιστήρες-ελικόπτερα για να δουλέψουν σωστά. Ειδικά στα PC, καλό είναι το καλοκαίρι να προσέχετε όταν η θερμοκρασία δωματίου ανεβεί πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Το καλύτερο σύστημα ψύξης με αέρα ανεβάζει την θερμοκρασία τουλάχιστον πέντε βαθμούς πάνω από την θερμοκρασία δωματίου. Αν η θερμοκρασία δωματίου είναι 36 βαθμοί τότε στην καλύτερη περίπτωση τα εσωτερικά του PC έχουν 41 βαθμούς και τοπικά γύρω- γύρω από συγκεκριμένα τσιπ, πολύ περισσότερους. Αν κάποιο εξάρτημα είναι στα όρια του τότε η αυξημένη θερμοκρασία θα το βοηθήσει να «τελειώσει» μία ώρα αρχύτερα. Ποια είναι τα σημεία προσοχής; Τα τσιπ υποστήριξης και οι σκληροί δίσκοι. Ειδικά οι σκληροί δίσκοι σπάνια απολαμβάνουν ψύξης και «ευρυχωρίας». Χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε προγραμματάκι που αναφέρει την θερμοκρασία του δίσκου όπως αυτή αποτυπώνεται στις πληροφορίες SMART. Αν δείτε θερμοκρασία στο επίπεδο των 65 βαθμών Κελσίου και πάνω, κάντε μία άσκηση τοποθέτησης σε πιο ευάερο σημείο. Αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν (δραστικά) πάρτε ένα αντίγραφο ασφαλείας και στείλτε τον στην ανακύκλωση. Έτσι θα τον προλάβετε πριν «σκάσει από την ζέστη». Ηθικό δίδαγμα: Εκτός από την συντήρηση και το ξεσκόνισμα των ανεμιστήρων δείτε λίγο και τα διαγνωστικά προγράμματα του PC σας τώρα το καλοκαίρι. Μπορεί να ανακαλύψετε το δικό σας «hot spot».

Δώστε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στο παλιό σας PC. Ξέρετε αυτό που δουλεύει μέρα - νύχτα και δέχεται αγόγγυστα ότι είδους δοκιμές και επεμβάσεις σκέφτεστε κατά καιρούς χωρίς να έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα. Παίξτε κάποιο παιχνίδι με έντονα γραφικά και αφού σβήσετε το PC, βγάλτε το από την πρίζα και αγγίξτε το κυρίως μεταλλικό σώμα του κουτιού ή το σώμα του τροφοδοτικού για να «ξεφορτιστείτε» από τον στατικό ηλεκτρισμό που ενδεχόμενα έχετε μαζέψει. Μετά προσεκτικά ακουμπήστε τις συνήθεις ζεστές επιφάνειες του PC, την ψύκτρα του επεξεργαστή, του τσιπσετ και του συνεπεξεργαστή γραφικών, καθώς και την επιφάνεια των σκληρών δίσκων. Αν «καίνε» στην επαφή αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία τους έχει ανέβει πάνω από 50 βαθμούς και χρειάζεται επέμβαση με αύξηση ροής αέρα ή αντικατάσταση του εξαρτήματος. Στα υπόλοιπα μηχανήματα ο έλεγχος είναι πιο απλός. Ακουμπήστε το πάνω μέρος ή βάλετε το χέρι σας κοντά στην εξαγωγή αέρα μετά από πολύωρη ενασχόληση, για παράδειγμα μετά την αναπαραγωγή μίας ταινίας.

Προσαρμογή από αρχική δημοσίευση σε HiTECH και techblog.gr.