01/01/2015

How many more times (θα αγοράσω τους Led Zeppelin); Βινύλιο, CD, Hi-Res AUDIO

 
Στους ήχους των Led Zeppelin μυήθηκα προ αμνημονεύτων χρόνων από την μεσημεριανή ραδιοφωνική εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη. Σύντομα απετέλεσαν αυτό που ελληνικά λέμε my favorite band (όχι δεν τους βάζω στα passwords, ούτε στα password recovery :). Αποφάσισα λοιπόν να αγοράσω την δισκογραφία τους. Πρώτα, λόγω οικονομικών της εποχής, σε βινύλιο ελληνικής κοπής το οποίο χρησιμοποιούσε τσίπικα εξώφυλλα και διέθετε μέτρια ποιότητα ήχου. Το φυσικό επόμενο βήμα ήταν το βινύλιο εισαγωγής. Βλέπετε τα αυθεντικά εξώφυλλα των δίσκων των Led Zeppelin δεν είναι απλώς εξώφυλλα αλλά καμώματα τέχνης. Επίσης η διαφορά ποιότητας ήχου σε σχέση με την ελληνική παραγωγή ήταν όχι μόνο προφανής αλλά χαώδης.
Μετά βγήκε φυσικά το CD και τα διάφορα remasters. Εκεί ομολογώ «κρατήθηκα» μέχρι τα πρώτα remasters. Η εμφάνιση και τα εξώφυλλα των CD, απογοήτευση. Η μικρή διάσταση του δίσκου δεν βοηθάει στο να αναδειχθεί η δουλειά που είχε γίνει. Επίσης δεν μπορώ μέχρι σήμερα να πω ότι τα CD προσέφεραν τεράστια διαφορά στην ηχητική εμπειρία σε σχέση με τα αυθεντικά βινύλια αλλά παρόλα αυτά η παντελής απουσία κλικ και η σταθερή ποιότητα αναπαραγωγής μετά από πολλά «παιξίματα» καθιστά τα CD απαραίτητα. Κάποια στιγμή βέβαια τα CD έγιναν ψηφιακά αρχεία mp3 με codec LAME και «πλήρη» ποιότητα 320 kbps/full stereo και μπήκαν στον server, στα mp3όφωνα και στα smartphone.
Τελειώσαμε; Χα, ούτε κατά διάνοια. Τα επόμενα remastered με άφησαν παγερά αδιάφορο μέχρι την αναγγελία του τελευταίου Limited Edition Super Deluxe Boxed Set για τα τρία πρώτα άλμπουμ των Led Zeppelin μέσα στο 2014. Ορίστε; Αυτή η συλλογή διαθέτει, εκτός των άλλων, νέα remasters σε βινύλιο 180 γραμμαρίων με τα αυθεντικά εξώφυλλα, CD και κάρτα για downloading του περιεχομένου σε ποιότητα 96kHz/24 bit(!!!). Τα νέα αυτά remasters φτιάχτηκαν από ψηφιακές μήτρες 192kHz/24 bit των αρχικών αναλογικών ταινιών δια χειρός του ίδιου του Jimmy Page. «Έπρεπε» να τα ακούσω. Το κόστος τσουχτερότατο, η συλλεκτική αξία μεγάλη. Ευτυχώς υπάρχουν τα δείγματα.
Όλη αυτή η ιστορία μου άφησε μία απορία: πόσες φορές είναι διατεθειμένος κάποιος να πληρώσει για το ίδιο περιεχόμενο σε διαφορετικές ποιότητες; Βινύλιο/CD/Hi-Res AUDIO, VHS/Laserdisc/DVD/Blu-ray/4K. Στο Blu-ray το UltraViolet χρησιμοποιεί το cloud για να καλύψει την ανάγκη αναπαραγωγής ταινιών από διαφορετικές συσκευές αλλά δεν είναι μία καθολικά αποδεκτή προσφερόμενη πρόταση-λύση. Στο συγκεκριμένο Limited Edition Super Deluxe Boxed Set προσφέρονται, έναντι σοβαρού τιμήματος όλες οι εναλλακτικές. Επανερχόμενος λοιπόν στους Led Zeppelin, ποιος είναι ο πιο όμορφος; Ποιο remaster και ποιο φορμά προσφέρει την πιο αξιόλογη ακουστική εμπειρία; και σε ποιο μέσο; Μήπως η ηλικία των ηχογραφήσεων δεν αναδεικνύει τις διαφορές; Μήπως τα μηχανήματα αναπαραγωγής δεν είναι αρκετά αναλυτικά; Μήπως δεν εκμεταλλεύονται ακόμα τα νέα ψηφιακά στάνταρτ; εσείς τι λέτε;