01/01/2015

Google Street View, Ελλάδα: Εντυπωσιακό, Συγκινητικό!


Μία φορά και ένα καιρό ήταν μία εταιρεία που βάλθηκε να αποτυπώσει όλους τους δρόμους και τα σπίτια. Έστειλε λοιπόν αυτοκίνητα αλλά και ανθρώπους με backpacks που ήταν εφοδιασμένα με κάμερες 360 μοιρών και φωτογράφησε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όμως μία αρχή την έδιωξε κακήν κακώς γιατί προστάτευε τους πολίτες της. Μετά από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων που κράτησαν χρόνια, η εταιρεία με την αρχή τα βρήκανε και η εταιρεία δημοσίευσε την αποτύπωση της μικρής αυτής χώρας. Για όσους δεν κατάλαβαν σε τι αναφερόμαστε η εταιρεία είναι η Google και η χώρα είναι η Ελλάδα.
Το Street View μέσω των Google Maps είναι γεγονός μιας και η Ελλάδα απέβαλε τις αγκυλώσεις της και αποτελεί πλέον την 56η χώρα όπου μπορεί κάποιος να περιηγηθεί μέσα από τον εικονικό κόσμο. Τα οφέλη για τον τουρισμό είναι προφανή και δεν χρειάζονται συζήτηση. Τα οφέλη γενικά από την προβολή σε όλο τον κόσμο εξίσου προφανή. Αυτό που δεν είναι προφανές είναι ο εντυπωσιασμός και η συγκίνηση που προκαλεί στον Έλληνα η περιήγηση στην Ελλάδα. «Το χωριό του θείου μου», «το σπίτι του κουνιάδου», «η ταβέρνα που φάγαμε τα απάκια», «η λίμνη που κάναμε μπάνιο», ήταν μερικά μόνο από τα σχόλια της ομήγυρης στην πρώτη ομαδική εκδρομή με το Street View. Μπορεί η πλειονότητα των φωτογραφιών να είναι από το 2011 όπου και πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος της φωτογράφησης αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα το αποτέλεσμα. Υπάρχει κάποια ιστορικότητα από τις πρώτες βόλτες του 2009 και του 2007 σε πιο περιορισμένες περιοχές, αλλά το νέο εδώ είναι ότι ο προγραμματισμός της Google περιλαμβάνει την λήψη «φρέσκων» φωτογραφιών μέσα στο 2014 ή στο 2015.
Θα μας επιτρέψετε να μην σας κουράσουμε άλλο και να μην επεκταθούμε στο θέμα αναφέροντας περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτές μπορείτε να τις διαβάσετε στους ειδησεογραφικούς δικτυακούς τόπους που περιλαμβάνουν στις αναφορές τους τα δελτία τύπου και τα σχετικά βίντεο. Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Πατήστε το πορτοκαλί ανθρωπάκι στο Google Maps δείτε με κυανό χρώμα τους δρόμους από όπου έχει περάσει η κάμερα της Google, κάντε ζουμ στον χάρτη και απολαύστε. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Google για το εγχείρημα. Συναισθηματική αξία, ανεκτίμητη.