01/01/2015

Θέλω εξωτερικό σκληρό δίσκο. Τι να προσέξω;



Γέμισε λοιπόν ο σκληρός δίσκος του PC με τραγούδια, φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες. Δεν είναι όμως πρακτικό για χίλιους δύο λόγους να προστεθεί ένας ακόμα εσωτερικός σκληρός δίσκος. Πρέπει ο νέος δίσκος να είναι εξωτερικός. Εξάλλου σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο μπαίνουν εύκολα και τα αντίγραφα ασφαλείας του PC. Είναι όλοι όμως οι εξωτερικοί δίσκοι ίδιοι με μόνη διαφορά την χωρητικότητα και το κόστος ή υπάρχουν κάποια σημεία προσοχής;

  1. Ο πρώτος μεγάλος διαχωρισμός είναι μεταξύ των «επιτραπέζιων» και των «φορητών» σκληρών δίσκων. Οι επιτραπέζιοι είναι συνήθως δίσκοι 3,5 ιντσών οι οποίοι διαθέτουν ένα περίβλημα τύπου βιβλίου ή τούβλου και δεν προορίζονται για να μεταφέρονται εδώ και εκεί. Οι φορητοί είναι συνήθως δίσκοι 2,5 ιντσών μικρότερης γενικά μέγιστης χωρητικότητας και ταχύτητας από ότι οι επιτραπέζιοι. Οι εξωτερικές διαστάσεις τους είναι μαζεμένες,
    χωράνε στην τσέπη και δεν χρειάζονται κατά κανόνα ξεχωριστή τροφοδοσία. Το κόστος τους είναι αυξημένο γιατί έχουν φτιαχτεί για να αντέχουν τις κακουχίες της καθημερινής μεταφοράς. Τέλος, η ταχύτητα τους είναι κατά κανόνα μικρότερη από αυτήν των επιτραπέζιων δίσκων.
  2. Η δεύτερη κύρια διαφορά μεταξύ δίσκων είναι η τεχνολογία επικοινωνίας με τον υπολογιστή. Κατά κανόνα οι νέα γενιά διαθέτει συνδεσμολογία USB 3.0 (συμβατή και με USB 2.0) οπότε δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων λόγω συνδεσμολογίας. Όμως παλαιότερα ή πολύ προσιτά μοντέλα διαθέτουν μόνο συνδεσμολογία USB 2.0 οπότε η μέγιστη διαμεταγωγή είναι της τάξης των 35 MB/sec. Για μοντέλα που προορίζονται ειδικά για τον Mac βλέπουμε επίσης και συνδεσμολογία IEEE1394, ουπς συγγνώμη,  FireWire ή ακόμα και Thunderbolt. Πολύ πιο σπάνια συναντάμε πλέον και συνδεσμολογία eSATA.
    Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε ότι οι μεμονωμένοι δίσκοι που διαθέτουν συνδεσμολογία δικτύου IP, είτε ενσύρματα μέσω Ethernet, είτε ασύρματα μέσω Wi-Fi, δεν αποτελούν καθαρές λύσεις αποθήκευσης αλλά λύσεις «προσωπικού σύννεφου» σε πολύ βασικό επίπεδο. Ο λόγος είναι ότι συχνά φιλοδοξούν να χαρακτηριστούν server ή NAS δανειζόμενοι πολλά δικτυακά στοιχεία από αυτές τις κατηγορίες μηχανών. Όμως δεν αποτελούν «καθαρόαιμους» server ή NAS γιατί δεν διαθέτουν καθόλου στοιχεία ασφάλειας δεδομένων.
Εκτός από τα δύο αυτά κύρια θέματα, υπάρχουν και αρκετές «δευτερεύουσες» ιδιαιτερότητες που συναντάμε ανά περίπτωση και στους εσωτερικούς σκληρούς δίσκους:
  • Πλέον η πλειοψηφία των σκληρών δίσκων νέας κοπής χρησιμοποιούν την λεγόμενη τεχνολογία Advanced Format χρησιμοποιεί sectors των 4ΚΒ. Αυτό σε απλά ελληνικά δεν σημαίνει τίποτα εκτός και αν το λειτουργικό σας σύστημα είναι Windows XP, OS X με FAT32 ή συγκεκριμένες εκδόσεις του Ubuntu οπότε θα έχετε θέματα.
  • Οι δίσκοι με χωρητικότητα πάνω από 2 ΤΒ συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα στους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μιας και δεν εκκινεί το λειτουργικό σύστημα από αυτούς αλλά σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή αν χρειάζεται να εμφανίζονται όλα τα 3 - 8 ΤΒ «μονοκόμματα».
  • Η ταχύτητα διαμεταγωγής των εξωτερικών σκληρών δίσκων, έχουν δεν έχουν USB 3.0, Thunderbolt ή eSATA, συνήθως είναι μικρότερη από ότι των εσωτερικών γιατί απλά δεν χρησιμοποιούνται γρήγοροι σκληροί δίσκοι. Αν η ταχύτητα διαμεταγωγής ή ο μικρός χρόνος προσπέλασης είναι το ζητούμενο, τότε θα πρέπει να φτιάξετε ένα δικό σας εξωτερικό σκληρό δίσκο, αγοράζοντας έναν εσωτερικό δίσκο και μία εξωτερική θήκη. Αν ακολουθήσετε αυτήν την οδό (του μερακλή) μην χρησιμοποιήσετε πράσινους δίσκους όσο ελκυστικοί και να φαντάζουν λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, κατανάλωσης και θορύβου.
Βέλτιστη λύση: για μη μεταφερόμενο εξωτερικό δίσκο διαλέξτε 3,5 ίντσες (με χωρητικότητα μέχρι 2 ΤΒ για παλιό PC) και συνδεσιμότητα USB 3.0. Για πολυταξιδεμένο εξωτερικό δίσκο επιλέξτε μέγεθος 2,5 ιντσών. Αν η χωρητικότητα δεν είναι θέμα διαλέξτε την μικρότερη δυνατή χωρητικότητα. Έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσει σε παλαιότερα PC χωρίς εξωτερική τροφοδοσία. Φυσικά μην ξεχάσετε ότι πλέον τα SSD δεν κοστίζουν πια μία περιουσία και αντέχουν τις κακουχίες της συνεχούς μετακίνησης. Επίσης τα USB sticks των 128 GB είναι πλέον μικρά σε μέγεθος, φορητά και σχετικά προσιτά.

Προσαρμογή από αρχική δημοσίευση σε HiTECH και techblog.gr.